Дора Янкова: БСП настоява за по-голям ресурс за насърчаване на раждаемостта

Дора Янкова: БСП настоява за по-голям ресурс за насърчаване на раждаемостта | StandartNews.com

Служебното правителство подгрява голямо поскъпване на живота, планирано от десницата

В новия парламент групата на „БСП – лява България" ще води политика за акумулиране на сериозен финансов ресурс за постепенно решаване на демографските проблеми, за насърчаване на раждаемостта и особено за улесняване на процедурите „ин витро", от които имат нужда много български семейства. Това заяви Дора Янкова, водач на листата на „БС - лява България" пред избирателите в смолянските села Виево и Кутела. Заедно с Янкова бяха и кандидатите за народни представители д-р Мариана Методиева и Георги Славов.

Ангажираме се политически да подкрепим отново да има финансов механизъм като Публично инвестиционната програма, който успешно работеше при нашето правителство, заяви Янкова. Благодарение на усилията ви като депутат и благодарение на тази програма имаме нова улица до мандрата и табелата, казаха хората от Кутела. Янкова допълни, че с финансиране от тази програма са изградени и улица в Славейно, улица и водопровод във Виево, вътрешни улици в Петково и Могилица, както и редица други обекти в малките селища на община Смолян. Заедно със спортни и инфраструктурни обекти в областния център правителството на Орешарски додаде на Смолян общо 10 330 000 лева от бюджета.

Във Виево Дора Янкова разговаря с няколко приемни майки, подчертавайки, че това на практика е една нова професия и необходима социална дейност.

Много майки във Виево остро поставиха въпроса за недалновидно решение на директорката на средищното училище в Момчиловци училищният автобус да не взима децата от селото, а те да ходят пеш 1 км по опасен път. Дора Янкова и общинският съветник Петър Харадинов се ангажираха да проучат и решат проблема.

Проблемите на здравеопазването са един от най-важните приоритетни на левицата, обясни д-р Методиева. Хората от Кутела изключително остро поставиха въпроса за прозрачността и справедливостта на финансирането на здравните дейности. В триъгълника лекари – фармацевтични компании – пациенти интересите на пациентите са най-незащитени, казаха избирателите. Те поставиха и въпроса за корекция на законодателството, въведено при управлението на ГЕРБ, поради което след предстоящото пенсиониране на местния лекар, хората ще трябва да ходят при личен лекар чак в Смолян. Кандидатите на левицата

Подкрепете ни като левица, имаме нужда от много политическа енергия, защото няма друга политическа сила, която да защитава бедните. Ако харесвате определени хора, а не политика – гласувайте за тях, но не се сърдете, че няма кой да ви пази от обедняване и унижение, обясни Дора Янкова. Тя каза, че в момента служебното правителство, чиито мандатоносител е президентът Плевнелиев, подгрява сериозното бъркане в джоба, което влиза в дясната политика, заявявана от ГЕРБ. Служебният социален министър готви данък върху пенсиите, удължаване с 8,5 години на възрастта за пенсиониране на миньорите, орязване правата за пенсиониране на военните и полицаите. Едновременно с това започва увеличаване на тока с 10 на сто, от ДКЕВР говорят за до 50% увеличение. В програмата на ГЕРБ е залегнало въвеждането на нов данък от 2%, който ще прибират общините. „Не очаквайте дясна партия да брани интересите на по-бедните социални групи – тя може да ви направи само по-бедни", каза Янкова.

Георги Славов даде за пример и отношението на десницата в миналия парламент към защитата на дребните български производители – предложения и изработен от левицата Закон за защита на българския производител, който регламентираше големите търговки вериги да изкупуват и поддържат 30% от асортимента си от местни производители, бе спрян от президента, малко преди разпускането на парламента и нямаше как да бъде прегласуван, припомни Славов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай