Държавата да спре да пречи на инвеститорите, призова Гроздан Караджов

Държавата да спре да пречи на инвеститорите, призова Гроздан Караджов | StandartNews.com

Държавата трябва да спре да пречи на инвеститорите, независимо дали са чужди или български. Това заяви Гроздан Караджов, кандидат за народен представител от 24 МИР в София и втори в листата на Реформаторския блок в ефира на Bulgaria on air. Според него България няма алтернатива и или ще проведе реформи, или ще става по-зле.

Инвестициите се нуждаят от политическа и финансова стабилност и са чувствителни към нивото на бюрокрацията и корупцията, които у нас се увеличават, вместо да намаляват, твърди Гроздан Караджов. Той посочи, че според проучване на Центъра за изследване на демокрацията, за първи път тази година над 30% от хората отговарят с „да" на въпроса дали са имали досег с корупцията. Тоест всяко българско домакинство е по някакъв начин изцедено в един или друг размер от бюрокрацията, коментира кандидат депутатът.

Гроздан Караджов очерта няколко стъпки, които могат да намалят тежестта върху бизнеса и по този начин да се увеличат чуждестранните, а и българските инвестиции. „Благосъстоянието на хората може да се повиши основно през този истински механизъм – да се повдигне икономиката".

На първо място, по-голямата част от т.нар. държавни услуги – издаване на различни удостоверения и разрешителни, трябва да станат електронни. Целият процес да стане електронен, което означава държавата да си подреди документооборота, да го въведе в софтуерен вид и да го направи достъпен за бизнеса и за гражданите. Така ще се спести и време и средства, защото сега гражданите се разкарват от гише на гише и на практика са едни скъпоплатени куриери на държавната администрация.

„... Чак след това идват компютрите, чак тогава идва софтуерът, а вместо това всички управляващи започнаха от софтуера и компютрите, където има обществени поръчки и много допълнителни облаги", обясни Гроздан Караджов.
Реформаторският блок предвижда да се въведе единен орган за провеждане на обществените поръчки, за да се прекрати връзката между възложителя и изпълнителя. Тези, които подготвят обществените поръчки и където е гнездото на корупцията днес в България, след като подготвят документацията за поръчката, ще я дадат на единното звено, което по електронен път ще събере офертите, т.е. няма да има повече среща лице в лице с потенциалните участници в конкурса и този, който е подготвил конкурсните условия, обясни кандидат депутатът.

„Крайната цел е да прекършим гръбнака на корупцията... Да „разведем" чиновника от ресурса със заповед, да не се доближават на повече от една миля един от друг. Но аз се притеснявам, че това означава да бръкнем буквално в сърцето на кошера на корупцията и очаквам твърде много ужилвания върху Реформаторския блок", коментира Гроздан Караджов.
„Именно реформи искат чуждестранните инвеститори, а не привилегии", каза още Караджов. Той коментира и темата „КТБ" през призмата на силно нарушеното доверие към българската банкова система, което със сигурност се е отразило и на инвеститорите.
„Кризата, която изви опашките пред банките, е накарала всеки да извади парите си от банките и да ги скрие някъде. Не искам да създавам паника, ситуацията е стабилна към днешна дата, но доверието към българската банкова система беше тотално разбито от най-неочакван враг. И този враг беше отвътре. Самата БНБ разби този мит", заяви Караджов. Според него случилото е било логична последица от разрушеното доверие между българина и институциите.

Визитка: Гроздан Караджов е втори в листата на Реформаторския блок в 24-и избирателен район в София. Той е възпитаник на Първа английска гимназия в София. Завършил е право в Софийския университет. Бил е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и комуникациите и председател на Борда на директорите на БТК, предприемач. Член на Управителния съвет на Центъра за икономическо развитие, учредител на фондация „Светът на Мария" и дългогодишен активен дарител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай