Дариткова: От ГЕРБ винаги сме били за прагматичната политика

Дариткова: От ГЕРБ винаги сме били за прагматичната политика | StandartNews.com

Смолян. ГЕРБ винаги сме били за прагматичната политика, която е в полза на хората и техния бизнес. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-Смолян д-р Даниела Дариткова по време на форум, организиран от структурата на ГЕРБ в Смолян, в който участваха представители на различни браншове. На въпросите на местните граждани отговаряха двамата евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев и Томислав Дончев. В срещата участва областният координатор на ГЕРБ Николай Мелемов - кмет на Смолян, както и кандидат-депутати от листата на ГЕРБ за 22 МИР. „Идеята ни е след като скоро България подписа споразумението с Европейската комисия, обществото да разбере какви са възможностите за предстоящия програмен период. За региона ни е важно да знаем как да бъдем подготвени за европейските средства, защото това е единственият шанс за реална инвестиция в инфраструктура, в работни места", посочи д-р Дариткова.

Според Владимир Уручев сериозен проблем в момента е конкурентоспособността на икономиката на ЕС, защото след като се овладя финансовата криза, тя не расте с желаното темпо. „Стоим на около 1% ръст. Всяка ниша, която се появи, се запълва от по-евтини стоки, с хубаво или задоволително качество - китайски, индийски стоки, от Южна Америка. Бразилия напира сериозно", обясни той. По думите му Европа може да се справи с тази конкуренция. Единият от начините е да се намалят разходите за ел.енергия, които в някои предприятия достигат 70-80%.
По повод на това, че ДКЕВР вчера излезе със съобщение за повишаване цената на тока, Уручев обясни, че не само в

България, а в цяла Европа цената на ел.енергията се качва, защото всяка държава има договори за доставка на газ на цени, различни от останалите, дори от един и същ източник. Този дисбаланс според него няма как да се овладее, докато нямаме обща енергийна политика. Той подозира, че умишлено предишното правителство е задържало цената на тока, но в резултат на това бизнес-средата не се е подобрила. За сметка на това се стигна до огромен дефицит в енергетиката – 3 млрд. лева.
Според Уручев цената на тока трябва да се определя от пазара и от разходите на компаниите, които произвеждат ток. Убеждението му е, че трябва да се постигне баланс на тежестта от поскъпването на тока между бизнеса и държавата, защото крайностите –да се остави само на държавата или само на бизнеса, ще са погрешни. Предложението на ГЕРБ за изход от ситуацията е енергийната ефективност, която ще доведе до реално сваляне на сметките за ел.енергия. 2 млрд. лева са заложени в политическата й програма за целта. „Не може да се борим с високите цени, тъй като за тях факторите са обективни, но с консумацията на ток можем", посочи той. И допълни, че тези 2 милиарда ще отидат в строителния бизнес – това са работни места, заплати, доходи и възвръщаемост в бюджета.

„Много ми се искаше да има истинско състезание не само между кандидати, а между програми и платформи", заяви Томислав Дончев. Той подчерта, че само ГЕРБ разработи и публикува детайлен документ за това какво и как ще се постигне. С няколко цифри той доказа доколко трябва да се вярва на „лъскави" обещания. „Имаме не по-малко от 3 млрд. дефицит в енергетиката, натрупан само за година и няколко месеца. Несъбрани приходи около 1 милиард, които до края на годината ще нараснат. Платени са 1,5 млрд. по спрените оперативни програми „Околна среда" и „Регионално развитие". И за десерт - само за изплащане на минимално гарантираните влогове в КТБ разходът е 3,5 млрд., а във фонда за гарантиране на влоговете има 2,1 млрд. Тоест от бюджета трябва да излязат още 1,4 млрд. лева. Ваша воля е да вярвате на чудотворци. И ако някой ви говори за чудеса, припомняйте му тези данни", каза той.

Според него ситуацията не е катастрофална, но е обратима. „За целта е необходим фокус на усилията - много експертна политическа работа, минимум спокойствие, минимум консенсус между всички политически фактори в България, защото всяка от стъпките да се излезе от тази ситуация, ако си обект на истерия, няма да се получи", анализира Дончев. По негови данни 72%, от всичко, което се строи в България, идва от европейските фондове. Прогнозата му е, че до 85% от планираните за страната ни средства от ЕС могат да се усвоят при подходящи усилия. Направи уточнението, че първият програмен период 2007-2013 свършва реално през 2015 г. Според него всеки резултат над 75% би бил много добро постижение. Той информира присъстващите, че през вторият програмен период - 2014-2020 г., ЕС ще бъде най-щедър към България. След това средствата за страната ни ще почнат да намаляват според формулата за подпомагане. Дончев посочи ясно допуснатите грешки в предходния период, които не бива да се допускат. За едната обаче вече е късно – да не започнем навреме. Разходите за втория програмен период бяха допустими от 1 януари 2014 г. „Но тази година ще изтече без да бъдат направени разходи. Ще бъде нулева откъм плащания. Има някакъв нищожен шанс от програма „Развитие на човешките ресурси". Моята прогноза е, че първите физически плащания ще бъдат направени по средата на следващата година. Имахме шанс да бъде по различен начин, но е изпуснат", подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай