АБВ против нов заем

АБВ против нов заем | StandartNews.com

България няма нужда да тегли нов заем при актуализацията на републиканския бюджет. Тази теза застъпи водачът на листата на АБВ в 24 МИР София Константин Проданов пред БНТ.

По думите му страната има финансов резерв, с който да бъдат покрити дупките в бюджета. Според него, това може да бъде постигнато с повишаване на събираемостта - особено в институции като митниците. "Държавата може да ореже някои капиталови разходи, а също така да намали средствата, които в началото на годината отдели за избрани по доста неясни принципи общини и по-конкретно за тези от тях, за които се оказа, че нямат никаква проектна готовност за работа с това финансиране", заяви Проданов.

По думите му подробно трябва да бъдат прегледани и финансовите потоци към различните държавни ведомства, някои от които задържат умишлено средства, с които да раздадат бонуси в края на годината. Според него, ако тези мерки бъдат изпълнени, финансовият план на България за тази година няма да бъде реализиран с около 500 милиона лева, които могат да бъдат осигурени от фискалния резерв на страната. Проданов бе категоричен още, че актуализацията на бюджета трябва да се извърши от следващото правителство, а не от служебното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай