Великият комбинатор

Великият комбинатор | StandartNews.com

Тиловакът проби като царски любимец

Николай Цонев се върна в политиката след унизителен арест

Бившият военен министър Николай Цонев извади наяве таланта си на велик комбинатор. Вкара три партии в юридическа въртележка, след като "похити" наименованията им. Лидерът на "Нова алтернатива" най-тежко е оковал Патриотичния фронт. Цонев е запазил имената "ПФ" и "НФСБ" в Софийския градски съд, подал е заявление в патентното ведомство и ги запазил като промишлен дизайн в ЕС. Марките на други две партии "Движение 21" на Татяна Дончева и "Глас народен" на Светльо Витков също са патентовани.

Цонев заплаши със съд всички, които употребяват тези названия без неговото разрешение. Предупредително писмо в този смисъл получи председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Засегнатият водач на НФСБ Валери Симеонов заподозря екс военния министър в опит за рекетиране и в прозаичния умисъл да изкара повечко парички от откупа на марките. Настина схемите с предварителното патентоване на известни марки и имена, домейни в интернет и други

е отдавна известен начин за бързо и лесно припечелване

Самият Цонев извървя бурна и кратка кариера по върховете на властта. Той е възпитаник на Висшето военно артилерийско училище и прави 14-годишна армейска кариера. Минава в запаса през 1992 г. и се утвърждава като успешен предприемач. Той е един от собствениците на крупния производител на хлебни изделия "Нилана". По-късно се връща в Министерството на отбраната. През 1999-2000 г. е шеф на служба "Управление на доставките", а пък по царско време става началник на Службата за социални дейности. Топ тиловакът се привързва към НДСВ и след ремонта на кабинета "Станишев" през 2008-а Сакскобургготски го издига за военен министър. Облаците се сгъстяват над главата му три години по-късно, когато е закопчан зрелищно по неособено сериозни обвинения. Сцената с ареста му втрещява публиката - зам. градският прокурор Роман Василев

по каубойски го просва на пода

с думите: "Тъй като сте си абсолютен престъпник, долу на земята". Унизителното поведение на прокурора предизвиква буря от негодувание. По-късно Цонев успява да осъди прокуратурата за издевателствата за обезщетение от 71 хил. лв.

Едва ли само от желание за реванш 49-годишният офицер от запаса учредява "Нова алтернатива" през 2012 г. Засега не постига осезаеми резултати, но пък привлича множество кандидати за власт и слава, което показва добрите организационни умения на ексминистъра. И на 25 октомври партията му ще играе със свои кандидати в ключовите общини.

Изглежда, по-сериозна интрига може да се търси по националистическа линия. Цонев претендира да е изразител на интересите на о.р. офицерството и изповядва мек патриотизъм. Фронтът на Симеонов заема същата ниша и мръсният номер с запазването на името би могло наистина да цели да затормози дейността на НФСБ. Бившият министър не дава разбираем отговор за причините, подтикнали го да "гепи" марките на конкурентите си. Той твърди, че искал да покаже, че им липсва административен капацитет и да им даде урок. Дали урокът ще е безплатен, ще покаже бъдещето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай