Василева: Вече не може да излъжеш българите с популизъм

Василева: Вече не може да излъжеш българите с популизъм | StandartNews.com

Ивелина Василева, водач на листата на ГЕРБ в Бургас

- Г-жо Василева, какво най често ви питат хората по места от управленската програма на ГЕРБ?

- Това, което основно вълнува хората е как ще продължим напред. Защото през последната година и половина преживяхме загуба на доверие, загуба на време, на финанси, на стабилност на институциите. Ние се ангажираме пред нашите избиратели да работим за възстановяването на стабилността, защото е време да заживеем в страна, където институциите са на мястото си. България трябва да е държава, в която гражданите да се чувстват сигурни за работата, си за образование и здравето на децата си, да получават достойни доходи и слабите и уязвимите да бъдат подкрепени. Ние считаме, че трябва да вървим напред с реформи в някои от ключовите сектори и с въвеждането на принципност по отношение на разходването на публичните средства и ефективното използване на европейските пари.

- Но сега има проблем със спрени пари от еврофондовете?

- Лошото е, че този ресурс, който е около 75% от инвестициите в държавата ни беше спрян. Нашият опит и самочувствие ни дават увереност за това, че може да възстановим доверието на европейските ни партньори. Да възстановим регулярното изплащане по оперативните ни програми и съответно максимално бързо да стартираме програмите от новия програмен период.

- Какви са плановете ви за Бургаска област?

- Ние представихме нашата визия за развитието на региона с реални ангажименти за конкретни проекти. Това са проекти, за които хората ни питат и за които изразяват мнение, че са забавени или стопирани.
Става въпрос за изграждането на обходните пътища на Бургас, които имат съществено значение за отпушването на трафика на север и на юг. Както и за четирилентовия скоростен път Бургас - Слънчев бряг, който беше изцяло спрян от правителството "Орешарски". Разбира се, не на заден план оставяме и пристанищната и жп инфраструктура с проекта за отварянето на пристанището за обществен достъп. Инвестиции, които са свързани с мащабната ни програма за саниране, защото Бургас е сравнително млад град с доста многофамилни жилищни сгради. Екологията е много важна, затова трябва да се осигури чистотата на Черно море.

- Туризмът е важна част от поминъка на хората в региона. ГЕРБ имаше идея за самостоятелно министерство.

- Да. Туризмът е особен акцент в нашата програма като приоритетен сектор. Ние ще обособим отделно ведомство и ще засилим единната национална реклама за утвърждаването на България като туристическа дестинация. Искаме да се развият и алтернативните форми на туризъм - СПА, еко и културно-исторически. Това са инвестиции, които ще увеличат потока от туристи. По отношение на рибарите акцентираме върху изграждането на нови рибарски селища - Поморие, Приморско и Царево. И не на последно място - спортът, чието развитие да бъде подкрепено с инфраструктура. Акцент в регионалната ни програма е и Странджа. За региона е важно прилагането на интегрирания подход и съсредоточаване на инвестиции, които да подпомогнат биоземеделието и екотуризма.

- Усещате ли сблъсък на идеи в тази кампания?

- Не. Не съм видяла до този момент цялостна управленска програма от останалите политически сили. По отношение на дебатите искам да чуя аргументи и повече идеи. Виждаме обаче повече популистки и нереалистични обещания. Ние не смятаме, че българският избирател може да бъде спечелен по този начин. Освен това разчитаме на опита си и на доверието, което съхранихме, както и на научените уроци от допуснатите грешки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай