Цеков: БСП не е в изолация

Десницата няма монопол над гражданското общество

Цеков: БСП не е в изолация | StandartNews.com

Борислав Цеков е в листата на "БСП лява България" за 24 изборен район София от гражданската квота. Председател на Института за модерна политика.

- Г-н Цеков, влязохте в кампанията на "БСП лява България" с идеята за референдум по три важни теми - за "Южен поток", против търговското споразумение между САЩ и ЕС и против шистовия газ. Защо точно по тези теми?

- Защото трябва да бъдат решени от гражданите, а не от лобистите на чуждите корпорации. Тези теми са свързани с перспективите за развитие на страната. В момента, например, с подкрепата на чужди корпорации и олигархични интереси се консолидират политически и експертни среди с цел отварянето на България за шистовия газ. Наричам ги "партията на шистовия газ". Целта е да се сформира правителство на десницата и след 1-2 години пропагандна кампания да вдигнат мораториума. Ще стане като със златото в Челопеч - милиарди ще се изнасят в чужбина, за държавата ще остават жълти стотинки и екокатастрофа. За да се спре този сценарий, е нужно широко обединение. Не е по силите само на гражданските движения или само на БСП. "Южен поток" е важен европейски проект с голямо значение за България. Защо германците, австрийците и пр. не се откажат от "Северен поток", който е 51% собственост на "Газпром", а искат ние да не строим "Южен поток"?

- Ако се стигне до провеждането му, какви ще са резултатите от допитването според вас?

- Важното е да се чуе гласът на хората. Аз лично ще отстоявам позиции "против" шистовия газ и ТИПТ и "за" "Южен поток". Такава е и платформата на "БСП лява България".

- Защо се ангажирахте с БСП, която според социолозите ще бъде опозиция в следващия парламент?

- Точно защото не само левицата, а и умерените и центристки обществени среди, от които винаги съм бил част, са в отстъпление пред безогледната агресия и омразата, разпалвани от т.нар. десни. И има нужда от подкрепа и единодействие. Разлята вода воденица не кара. Включването на "Модерна България" с граждански кандидати е още един знак, че БСП не е в изолация, че гражданското общество не е монопол на десницата. Получавал съм покана от БСП още за изборите през 2013 г. за избираемо място. Тогава отказах, именно защото се очакваше БСП да дойде на власт. Сега обаче има нужда от общ фронт срещу опитите за реставрация на силовото управление, което слугува на монополите и олигархията.

- Какви са впечатленията ви от срещите с хората?

- Участвам в много срещи с редовия актив на БСП. Благодаря им за обичта, с която ме посрещат. Това останаха единствените политически активни хора, мъдри, отрудени, с които може да се води разговор за ценности, каузи, идеи. Хора, за които думите "вяра" и "идеали" не са заменени с "пари" и "интереси". Искам да им кажа на висок глас - горе главите, мили хора, за нищо не сте виновни, вие изградихте България. Срещам се и с много от някогашните поддръжници на НДСВ и центристи, които търсят алтернатива на нискочелието и реваншизма и виждат в мое лице личен мотив да подкрепят листите на "БСП лява България". Имам три ангажимента, които са част от общата борба за социална справедливост. Първо, прекратяване на произвола на банките и реална законодателна защита на потребителите на кредити. Второ, нови правила за частните съдебни изпълнители - сурова наказателна отговорност за тези от тях, които ползват мутренски методи, намаляване на таксите, приоритет на държавното изпълнение. И трето - безкомпромисна борба със злоупотребите на топлофикация.

- Възможна ли е коалиция БСП - ГЕРБ след вота?

- По-важното е дали би била полезна за България. Според мен няма да бъде полезна!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай