Антонио Лопез: Само Борисов може да извади България от кашата

Антонио Лопез: Само Борисов може да извади България от кашата  | StandartNews.com

Антонио Лопез, генерален секретар на Европейската народна партия

- Г-н Лопез, Вие познавате г-н Борисов, вярвате ли, че ГЕРБ може да спечели изборите, тъй като битката е тежка и се очаква ниска избирателна активност?
- На първо място искам да подчертая, че се отнасям с респект към вота и избора на българските гласоподаватели. На второ място, мое дълбоко убеждение е, че Бойко Борисов е точният, правилният човек в този момент. Човекът, който е способен да изведе страната от цялата тази каша, създадена от предишното управление.
- В кои сектори виждате най-големи проблеми?
- Много лош знак е, че еврофондовете бяха блокирани, защото това демонстрира липса на доверие и не само от страна на Брюксел и институциите, но и на всички правителства към българския кабинет. Еврофондовете трябва веднага след изборите да бъдат деблокирани. Затова обаче България има нужда от силно и стабилно управление.
- България сега е в трудна ситуация, не е ли по-полезно за ГЕРБ да остане в опозиция, за да не обере негативите на тежките реформи и на трудната зима, която ни чака?
- Това би била една класическа политическа крачка и подход от някого, който не мисли държавнически за своя народ и страна.
Но аз разговарях с Борисов, и то абсолютно откровено, както винаги е било между нас, и съм убеден, че той ще направи всичко, което е по силите му, за да изгради едно стабилно правителство.
- Освен ГЕРБ у нас има и други партии, които са част от ЕНП. Ще се видите ли с техните лидери?
- Не. Аз разговарям с тях в Брюксел и винаги съм на тяхно разположение. В този конкретен случай само няколко дни преди изборите всички социологически проучвания показват, че ГЕРБ води, и то с доста голямо предимство. Но политиката на ЕНП е да се отнася с уважение към всички партии, които членуват при нас. Не само в България преди избори има разминавания в позициите и програмите на различните партии, които са наши членове, и ЕНП се отнася с необходимото уважение към това. Тревогите и притесненията на ЕНП обаче са свързани с положението на българските граждани. След изборите, когато българите са дали своя вот, ние ще се обърнем към всички с апел да дадат своята подкрепа за формирането на едно стабилно управление.
- Смятате ли, че разнопосочните и колебливи послания, които Реформаторите дават спрямо ГЕРБ, са в интерес на страната и Вие, като главен секретар на партията, бихте ли ги посъветвал нещо?
- Казах ви, че не съм човекът, който ще дава съвети в навечерието на изборите, защото съм чужденец. Но тъй като съм испанец, в родината ми никога досега не съм чул някой да поставя такива абсурдни условия преди изборите, че не иска дадено лице да заеме позицията на министър на финансите или друг да бъде премиер. Напротив, точно обратното, подходът е абсолютно конструктивен. Електоратът винаги е по-силно привлечен от положителните послания.
- За страната ни е важно еврофондовете да бъдат размразени, но практиката показва, че това у нас през последните години се случва само по време на управление на ГЕРБ. Как си го обяснявате?
- Да, имам обяснение. Човекът, на когото имат доверие не само от Брюксел, но и всички в Европа, е Бойко Борисов. При предишното му управление беше усвоен максимумът от всички еврофондове. Така че тук примерът е еднозначен и много ясен. Онова, което се случваше в България през последната година и половина - две, не може да продължава. А в това отношение голяма помощ оказва Кристалина Георгиева. За мен в никакъв случай не е изненада, че тя бе предложена и избрана за заместник-председател на Еврокомисията. Защото Георгиева е човекът в Брюксел, който може да помогне много в това отношение, както впрочем тя правеше дори по времето на управлението на кабинета на Орешарски. И ако те бяха слушали по-внимателно онова, което Георгиева им казваше, вместо да я критикуват, мисля, че ситуацията щеше да е напълно различна. Така че с Кристалина Георгиева в ЕК, Бойко Борисов като министър-председател, с Цветан Цветанов и целия млад екип от професионалисти в ГЕРБ, с българските евродепутати в ЕП - Ева Паунова, Андрей Ковачев, които са наистина фантастични колеги, мисля, че налице е един екип, който е в състояние да деблокира еврофондовете, независимо от тежестта на ситуацията. Защото хората извън България имат доверие именно на този екип.
- А вие как оценявате работата на българските евродепутати?
- Никога не съм искал от Борисов никаква услуга през всичките тези години, през които се познаваме с него. Помолих го само за едно нещо - искам най-добрия екип от професионалисти, които да работят не само за ГЕРБ, но и за България. И той не ме подведе по отношение на изпълнението на тази молба.
- ГЕРБ признаха грешките си през предишното си управление, но какви грешки направиха те според Вас?
- Те вече признаха грешките си и аз мисля, че това е страхотно, защото, когато не си признаваш грешките, тогава ги повтаряш. Така е със социалистите.
- Какви са предизвикателствата в световен мащаб след кризата в Украйна и нападенията над "Ислямска държава", тъй като България е близо и до двата конфликта?
- На европейско ниво това за нас означава, че трябва да бъдем единни и да сме готови с решение на кризата в Украйна - това е най-непосредственият проблем, пред който сме изправени, защото този конфликт граничи с Полша и България. А по отношение на "Ислямска държава" - там трябва да има отговор от страна на международната общност, а ЕС трябва да играе водеща роля в това отношение. Виждаме, че "Ислямска държава" е организация, която взима пленници по време на война и убива хората, които хваща. Те мразят свободата на словото, отнасят се с презрение към правата на жените, мразят свободата, религията и е очевидно, че не можем да делим с тях абсолютно никакво общо пространство. За мен положителното е, че много други арабски държави се присъединяват към усилията на международната общност срещу "Ислямска държава".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай