Реформаторите отложиха развода

Реформаторите отложиха развода | StandartNews.com

Мира Радева, социолог

Това, че реформаторите отложиха избора на председател за 10 ноември е много разумен ход. Защото сега не е моментът да се решават тези въпроси. Няма партия, която в момент на предизборна кампания, да се захваща с това. Бях доста изненадана, че от Реформаторския блок мислеха да си търсят председател точно сега. В крайна сметка това означава огромна промяна в този съюз, при положение, че те трябва да се борят да влязат в парламента? Няма какво да се лъжем просто, други са им задачите. Мисля, че не е дозрял моментът РБ да се превръща в партия. В блока

има твърде много вътрешни напрежения и противоречия

които проличаха още сега. РБ все още се намира в границите на по-слабо популярните формации и трябва тепърва да доказва пред избирателите си сила, мощ и развитие. А дали тези искри, които припламнаха сега, ще се отразят на изборните им резултати, ще видим накрая.

Повечето агенции смятат, че реформаторите имат добри шансове на 5 октомври. Но кампанията и битката е до последно. А през последните месеци избирателите показваха една много дълбока несигурност. Все още нисък остава делът на хората, които казват, че са решили за кого ще гласуват и че са сигурни, че ще отидат на изборите. Тоест, до последно у избирателите ще има висока степен на колебание и точно тя се отразява на резултата на формации от типа на РБ. Реформаторите до последно ще останат в това неясно и висящо положение. Така че трябва да са концентрирани и да се борят за всеки глас. Стратегията им трябва да бъде да отидат на място и да говорят с хората, а не да стоят по залите и да се консултират помежду си. Мисля, че точно това липсва, но не само на РБ, а на повечето партии изобщо - отиват от дъжд на вятър и то преди избори сред хората, а те искат да ги виждат по-често. Ако реформаторите не успеят да постигнат поне това, което им дават предварителните прогнози - да влязат в следващия парламент, със сигурност ще се разпаднат.

Това ще бъде тестът за тях

Ако обаче РБ успее да прескочи изборната бариера, тогава нещата при него може би ще се поуталожат. Блокът обаче тръгна с лош опит от евровота. По много грозен начин Меглена Кунева бе изместена от първото място по призива на Иван Костов: "Дайте да се преброим!". Та реформаторите още не се бяха обединили и тръгнаха да се преброяват. Ако РБ влязат в НС, вероятно ще се стигне до преговори с ГЕРБ. Въпросът по-скоро е дали Бойко Борисов ще има нужда от коалиция с тях.
Иначе като цяло за изборите, аз не съм за преференциалния вот, а за директен избор на мажоритарни кандидати. Когато отидеш на място и видиш, че хората не познават нито лицата, нито биографиите на кандидатите на основните партии, разбираш, че връзката между народните представители и избирателите е напълно прекъсната. А това не е естествено за която и да било политическа система. Партиите в 7 без 10 ни съобщават кои ще са техните кандидати и искат да ги опознаем, как да стане това? В нормалните демократични държави обявяването на кандидатите се случва година-две преди вота. Това е подигравка с избирателя. Дълбокото ми убеждение е, че преференциалното гласуване трябва да доведе до по-близък контакт между тези, които избираме, и онези, които избират. Те трябва да се опознаят.
Реформаторите също са се вгледали в пъпа си, вместо да отидат при избирателите си, те се занимават само със себе си - не могат да разделят бащино имане. Уж млади хора с ново мислене, а възпроизвеждат стара и погрешна концепция и се водят по акъла на хора, на които им е минало вече време. Дано и на този вот се случи изместване на водачите на листи чрез преференциалния вот, защото това е хубаво и е добър урок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай