Потомствен строител помага на Мария Капон

Потомствен строител помага на Мария Капон | StandartNews.com

Инженер Николай Николов е правнук на дясната ръка на Кольо Фичето

Правнукът на дясната ръка на Кольо Фичето е в листата на "Десните" във Велико Търново. Инженер Николай Николов е потомствен строител и по-точно проектант. Негови са както множество постройки в района на земетресението в Стражица, така и редица жилищни и промишлени комплекси във Велико Търново и страната. Това не е никак странно, след като прадядото му е Уста Върбан, който е бил и дясната ръка на Кольо Фичето.

"Уста" значи баш майстор, той е бил главният предприемач, който е организирал строежа на конака в Търново, моста над Бяла и още много обществени поръчки на неговото време, смее се инж. Николов. Прадядо му Върбан не е единственият строител в рода им. Ние сме от дряновско село, всички сме майстори, дядо ми, аз, казва инж. Николов. 68-годишният специалист е завършил строителен техникум, а после и ВИАС в София. През цялото време досега е работил като проектант, а след 90-а година дори открива свое бюро. Жена му също е в този бизнес, само че е архитект. По следите им са тръгнали и децата. Дъщерята и зетят са инженери, а синът и снахата са архитекти, радва се той. За тримата внуци и внучката обаче още е много рано да се каже дали ще поемат семейния занаят, защото са малки. Въпреки че обича много работата си и дори че тя е негово хоби, инж. Николов е решил да се посвети и на политиката. Причината е, че в коалиция "Десните" е видял съмишленици за нещо още по-важно, а това е възраждането на духовните ценности сред нас.

"В нашата държава има един митрополит - Васил Друмев, който е казал, че само ако има православие, ще има и България", обяснява инж. Николов. Той и цялото му семейство са ревностни православни християни. Те ходят дори всяка неделя на литургия, нещо, което правят малко хора в държавата ни. Проблемът е, че при предишния строй у нас 70 години се изкореняваше вярата в Бог, Господ беше най-големият враг на държавата, казва инж. Николов. Сега строим храмове от камък, но без истинска вяра и духовност те са кухи, допълва той. За да се възродят тези ценности пък, трябва да има нужното образование и политика, категоричен е проектантът. Според него трябва да изградим морална система на базата на историческите християнски ценности, приети в цяла Европа и САЩ. Тези дни видях, че дори на американските монети пише - Ние вярваме в Бог, това е пътят, категоричен е той и дори цитира баба си: И конче може, и юнак може, но Господ като не помогне, няма как да се случат нещата. Тоест, каквито и да се пишем, ако Господ не помогне, няма нищо да стане, обяснява той. И е категоричен, че, ако влезе в политиката, ще работи в тази посока - да се възродят християнските ценности. И хората могат да му вярват, защото вече го е доказал с работата си като общински съветник от движение "Царевград за Велико Търново". Направихме искане пред държавата църквата "Св. Възнесение Господне", която е Патриаршията на Царевец, да се използва не като музей, а и за богослужение, и успяхме, казва гордо той. Другият му приоритет като политик е осигуряването на възможности за всеки човек да се развива. "Хората трябва да получат самочувствие и да разберат, че имат шанс да направят своя избор и да подредят живота си, както решат, а не само един да се ползва от подобни привилегии", казва той. Защото за "Десните" са достойни и предприемачът, и работникът, и лекарят, и учителят, за всеки има място под небето, обобщава инж. Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай