Папазов: Грижа за обществото, а не само за себе си

Папазов: Грижа за обществото, а не само за себе си | StandartNews.com

Ангел Папазов е кмет на Първомай и втори в листата на АБВ за Пловдив-област

-Г-н Папазов, какво е мнението ви за нашето съвремие. Къде е разположен човекът на XXI век днес?

- Днес основното понятие за човека се крие в собствеността, във фразите "мое и твое". Ако човечеството не ги беше измислило, може би щяхме по друг начин да ходим по тази земя, с по-точна и умерена крачка. Явява се един разнобой. Всеки има цел само за себе си, а този до него се превръща в нищо.

- Как може да се състои съжителството в днешния труден ден?

- Струва ми се, че е необходимо едно съчетание на грижата за себе си с братството. Все пак от древни времена е известно, че свободата и истината са в основата на обществото. Нали човек е роден, за да живее в някакво общество.
Дано този дъжд, който не пожали никого, измие злобата и несправедливостта от духа на хората.

- Защо решихте, че трябва да влезете в голямата политика?

- Аз отдавна съм в политиката, само че до сега на локално ниво. Но струва ми се, че и на национално има какво да се прави. Политиката не е само наука, тя е и изкуство. И понеже днес като че ли чувството за свободата измества мястото на религията, си задавам въпроса. Добре, а какво ще стане със законите? Свободата не е свободия, а е право да вършим онова, което все пак законите диктуват. Тук отново трябва да се намери баланс, защото когато една държава умира, създава много закони. Защото според мен в нашето съвремие понятията човек и политика се смесиха. Изведнъж започнаха да оценяват хората като парични знаци, само по курса на деня, а не по техните качества. И какво излиза: Един човек получава милиони, за да не могат милионите да получат даже едно евро. Тогава се нарояват жълтите приказки за края на света, войните изведнъж от студени се превръщат в горещи и какви ли не още неща започват да плашат човечеството. А нали знаете, че когато забият барабаните, законите млъкват. Сега вече и душата на човека е уплашена.

- Какво е мнението ви за пътя, по който се развива икономиката?

- Специално при нас в Първомай икономиката се развива успешно. Възобновихме зеленчукопроизводството. Леката промишленост също си намери път. Едно огромно перо за нас е туризмът. Създаде се нова възможност за разкриване на работни места както за младите, така също и за онези на средна възраст. Древният обект Драгойна привлича много туристи. Струва ми се, че нашият град най после проби хилядолетната древна магия и широко отвори вратите за чудесата на Първомай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай