Веселин Вучков; МВР да обучи гвардия срещу потопите

Веселин Вучков; МВР да обучи гвардия срещу потопите | StandartNews.com

Доц. Веселин Вучков, кандидат-депутат от ГЕРБ в 24 МИР-София

"Всяко природно бедствие може да се превърне в мощен инкубатор за търсене на решения, но и за ескалиращ популизъм. Така се получи и с водната стихия, връхлитаща страната през няколко месеца. Предизборният период е повод да си зададем важните въпроси: адекватно ли реагират държавата, общините, гражданите и кои са причините за бедствията и големите щети.

Тревожно е желанието на някои политици да реагират първосигнално - да се пишат нови закони и да се правят нови структури. Питам кому е нужно това? Особено цинично звучат идеите да се възстанови Министерството на извънредните ситуации (МИС). И ако за БСП и ДПС това е обяснимо желание, не разбирам подобни идеи в средите на Реформаторския блок. Създаването на нови структури и администрация не върши работа. Не е лош сегашният Закон за защита при бедствия, с норми относно превенция, единна спасителна система, обявяване на бедствено положение от държава, областни управители, кметове.

Кабинетът на ГЕРБ взе някои добри решения. Първо, Гражданска защита се обедини с пожарната служба под шапката на МВР. Така се сложи край на порочния модел Гражданска защита да "циркулира" между отбрана, МС, МИС. Бе предприето и мащабно "превъоръжаване" на пожарната служба със средства от ЕК по програма "Околна среда". До 2 г. цялата техника ще бъде обновена изцяло. Какво липсва? Предизборната програма на ГЕРБ отговаря на този въпрос: Нужни са доброволни формирования от граждани за бърза реакция при бедствия във всяка община. Те ще бъдат изградени, обучени в Академията на МВР, снабдени с елементарни спасителни средства и поставени в режим на готовност до края на 2015 г.

Напомням, че навсякъде в Европа доброволчеството е в основата на спасителните дейности. Тази инициатива, плюс обновяването на техниката на професионалните пожарникари, дава решенията за последваща реакция. Показателен е и примерът, който видях с очите си в Берковица: най-тежко пострадалата къща от наводнението имаше предвидлив стопанин, който беше направил застраховка, която изцяло ще покрие щетите. В крайна сметка, в основата на "справянето" с проблема стои личната самодисциплина."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай