Каракачанов: Пенсиите ще се вдигнат, като спрат течовете по митниците

Каракачанов: Пенсиите ще се вдигнат, като спрат течовете по митниците | StandartNews.com

Красимир Каракачанов е съпредседател на Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО, водач на листите на коалицията за 25-и изборен район в София и в Плевена

- Г-н Каракачанов, какво отличава тази предизборна кампания от предишните?

- Хората задават няколко основни проблема, които са общи за цяла България. Първият е свързан с безработицата и ниските доходи. Хората питат защо 25 години след промените в България става все по-зле, все повече млади хора емигрират, а доходите - пенсии и заплати, не могат да покрият елементарен минимум за съществуване. Здравеопазването ни катастрофира, направо фалира и данните на СЗО са изключително показателни в това отношение - на първо място сме по ракови заболявания, по инсулти, инфаркти. Смъртността в България е най-висока в Европа и на 6-о място в света. Забележете, у нас смъртността е по-висока дори от една Сирия, в която се води война. А средната продължителност на живота през последните 10-12 години е намаляла с 2 години. Обикновените хора в България нямат достъп до нормално здравеопазване. Третият основен проблем е битовата циганска престъпност, която се вихри особено в селата.а

- Как предлагате да се вдигнат доходите на хората?

- Ясно е, че не може с магическа пръчка да се решат малките заплати и пенсии. И като гледам някои политици как безогледно лъжат, просто ми става лошо. 1 млн. работни места, 600 лв. пенсия, 1000 лв. минимална заплата. Истината е, че пенсиите в България могат да се вдигнат, ако бъдат затворени течовете по митниците. Тези 3-4 млрд. лв. годишно от контрабанда, ако бъдат вкарани в държавния бюджет, оттам могат да влязат в социалните фондове. Необходими са мерки за събуждане на българската икономика, за стимулиране на частната инициатива, за приемане на цял пакет законодателни мерки в подкрепа на българското производство, ако щете ги наречете и протекционистки мерки.

- Какво предлагате да се случи по отношение на здравеопазването?

- Първо трябва да се спрат течовете от здравната каса. И да се даде възможност за създаването на алтернативни здравни структури, частни здравни каси, които също да бъдат конкуренция на държавната. Освен това в здравеопазването акцентът трябва да бъде поставен върху профилактиката и информираността на пациентите. Трябва да бъде изработена и държавна стратегия за борба с най-масовите заболявания каквито са например сърдечно-съдовите.

- А по отношение на битовата престъпност?

- Не е нормално да имаме най-много полицаи на глава от населението в Европа, а в същото време в селата да няма униформени. Полицаите са концентрирани в големите населени места, а по селата хората са оставени на беззаконни набези и тормоз. Затова настояваме във всяко село да има униформени полицаи.

- Част от точките в платформата ви се покриват с идеи на десните партии, други виждаме в левите платформи. Как ще балансирате изпълнението на обещанията си?

- Не съм видял конкретни решения от другите политически сили, но нашата идея е, че в бъдещия парламент българските партии трябва да си подадат ръка. Това разделение, което съществува вече 25 г., не доведе до нищо добро. Тази омраза, която се насажда от партиите, на практика раздели обществото на враждуващи лагери. Ако партиите в следващото Народно събрание не си подадат ръце и не концентрират усилия върху 5-6 основни приоритета, които касаят бъдещето на България и достойния живот на хората, и този парламент няма да успее да свърши нищо.

- Притесняват ли ви прогнозите на социолози, че "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" е на границата на 4-процентовата бариера и може да не я премине?

- Все повече хора разбират, че гласувайки с номер 24 в бюлетината, дават гласа си за независима България, а не за България, чието управление да е предопределено от купения, корпоративния вот или гласовете от Турция. Споменатата от вас "прогноза" я отрежда само една социологическа агенция и се повтаря от една политическа сила, която се опитва да обясни, че не трябва да се гласува за Патриотичния фронт. От 5 излезли проучвания, 4 дават, че ПФ директно влиза в парламента. Това са истинските резултати, а всичко друго е опит за спекулация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай