ГЕРБ пише стратегия за балнеологията

ГЕРБ пише стратегия за балнеологията | StandartNews.com

Борисов покани на дискусия авторите на най-добрите идеи за управленската програма

София. Стратегия за балнеологията ще пише ГЕРБ. Това стана ясно, след като лидерът на партията Бойко Борисов повече от две седмици приемаше онлайн предложения за стратегии, които да включи в управленската програма на партията. В Деня на Независимостта Борисов избра няколко от идеите и покани авторите им на специална дискусия в централата на ГЕРБ. Там хората се запознаха с експертите на партията и представиха своите идеи пред тях.

Първоначално Борисов трябваше да избере три предложения, но той хареса 8. Основното от тях засяга сектор "Туризъм" и в частност балнеологията. Предложението е на Светодар Йосифов. Именно то е направило силно впечатление на Генерала. "За да имаме добра конкурентоспособност, трябва идеята да е трудна за копиране и да е надеждна във времето. Ресурсите, с които разполагаме и които са уникални, са лечебните минерални води, лугата и калта, които държавата не развива изобщо. Става дума например за лечебен туризъм, което носи голяма добавена стойност", обясни Йосифов на Борисов по време на дискусията. В стратегията е записано как доходите и развитието на тази стратегия може да рефлектират върху други сектори в икономиката.

"Но трябва пътища да има, за да може да се стигне до там", репликира го Борисов. Според Йосифов ресурсите в туризма не се разпределят по правилен начин, като идеята е да се стимулират сектори, които са устойчиви. "Това е изключително важно да го направим. И по основните дестинации, за които става дума, да има транспорт, защото е много важно като предлагаш пакет на туристите, да пише колко ще е пътят до курорта. Ако беше станала магистрала "Струма" и ако от аерогарата им сложиш до Сандански час и половина, е нещо различно. Това, което започнахме до Созопол да вадим археологията, е изключително важен туризъм", казва Борисов.

Останалите предложения на хората бяха свързани със закон за лобизма, както и с темата за бедствията и катастрофите. Темата за катастрофичен пул предизвика дебат сред участниците. В крайна сметка самите предложения остана да бъдат дискутирани по-детайлно с експертите на партията.

Междувременно днес лидерът Борисов тръгва на обиколка в Стара Загора, Бургас и Варна. Очаква се в морската столица Борисов и кандидатите за депутати от партията му да започнат залесяването на кв. "Аспарухово", който пострада тежко от наводненията в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай