Да санираме вместо да погребваме милиони в Белене

Да санираме вместо да погребваме милиони в Белене  | StandartNews.com

Мартин Димитров и Петър Славов са кандидати за депутати в листите на Реформаторския блок в София. Бившият лидер на СДС Мартин Димитров е номер 3 в 24 МИР, а председателят на сдружение "Граждански блок" и член на Гражданския съвет на РБ Петър Славов е номер 4 в 23 МИР. Двамата, заедно с Иван Иванов и Георги Ганев, получиха голямата награда "Златен ключ" от Програмата "Достъп до информация" (ПДИ) за направените от тях по-рано тази година разкрития за проекта "Южен поток" .

Реформаторският блок има бъдеще само като партия с един лидер, казват Мартин Димитров и Петър Славов

- Предстои ново увеличение на цената на тока, нужно ли е и защо?
- Мартин Димитров: Натрупаха се много проблеми през последните години. Правителството на Орешарски проведе политика, която беше ясно, че ще доведе до по-висока цeна нa тока. То скри факти, като този за огромния иск на ЕВН към българската държава за над 1 млрд. лв. За да се намалят сметките за ток, има само едно решение и това е енергийната ефективност. Всички по-стари сгради и блокове трябва да бъдат санирани. Това трябва да е държавна политика. В тази дейност трябва да участват държавата, ЕС и всеки гражданин с една по-малка част. Тогава сметката на всеки може да бъде намалена с до 50%. Вместо да се дават пари за "Белене" и "Южен поток", трябва да си изградим нашата енергийна ефективност.
- Петър Славов: Не трябва да се прахосват публичните средства - на Енергийния холдинг и на НЕК, за инвестиционни експерименти, в "Белене" са загробени 2 млрд. лв., в "Цанков камък" още 1 млрд. При ЕВН не се знае как държавата ще защити интереса си, ако загуби, може да последват още два иска от останалите две енергоразпределящи дружества, които имат същите приватизационни договори. Затова трябва да се спре с инвестиционните експерименти.
- Достатъчно адекватна ли беше приватизацията в енергийния сектор у нас?
- М.Д.: Разбира се, че не беше адекватна. Тя трябваше да се направи така, че да гарантира конкуренцията и ниските цени. Това не беше направено и резултатите не са добри. Оттук нататък трябва да се търси само пазарен подход.
- Какви са вариантите за този пазарен подход при енергоразпределителните дружества?
- М.Д.: Третият либерализационен пакет, при който всеки ще може да си купува енергия от различни електроизточници, ще доведе до това. За най-бедните и хората, които не могат да си плащат сметките, трябва да има фонд, в който да влизат парите от парниковите емисии.
- Възможна ли е промяна в някои от договорите, например с американския ТЕЦ, чийто ток изкупуваме на скъпи цени?
- М.Д.: Смятам, че могат да бъдат предоговорени някои условия, които да защитават националния интерес. Ако разговорите се водят умно, условията могат да бъдат подобрени.
- П.С.: Това, че един приватизационен договор не е бил толкова адекватен, не означава, че ДКЕВР трябва да абдикира и да не защитава интереса на държавата. Тя трябва да се бори за преподписване на договора и да не прави публични изявления, че действията на предишния състав на тази комисия са били незаконни. Това може да се използва по делото срещу България, по което ответник е държавата.
- Опитите на предишното правителство силово да намали цените и да въздейства на сектора доколко бяха адекватни?
- М.Д.: Такива неща не могат да стават и не трябва да стават силово, резултатите не са добри. Много е важно всички регулатори да се избират от парламента, да има квота от граждански организации. Трябва регулаторите да станат независими и да не може да им се влияе.
- До каква степен ВЕИ-тата натовариха цената на тока?
- М.Д: Там нещата бяха изпуснати от БСП и ДПС. Те отвориха една порта и нямаше контрол върху развитието на този процес. В Англия се въвеждаха ВЕИ-та поетапно с падащи цени, защото след години тяхната енергия ще е най-евтината, но у нас това стана много рано.
- П.С.: Не трябва да се забравя, че поведението на кабинета "Орешарски" беше чисто популистко и сега берем ядовете. Това, което правеха - да отлагат вдигането на цените, наливането на милиони в безумни проекти, всичко се трупа като дефицит в НЕК и накрая компанията се оказа пред фалит.
- Казвате, че се наливат пари в безумни проекти, кои са те и защо?
- М.Д.: "Белене" - 2 млрд. прахосани за него, след като се вижда, че и сега имаме свръхпроизводство на ток. От "Южен поток" бихме имали полза, ако можем да купуваме всякаква газ. Сега така се правят документите, че да има руски монопол и висока цена.
- П.С.: ЕС каза, че не приема проекта в този му вид, ние го спряхме, но се оказа, че по него продължава да се работи. Този проект не е добър, защото правим разходи, а не знаем какви ще са приходите и кога ще дойдат. Но много по-голям проблем е, ако ЕС види нарушение и ни спре еврофондовете.
- М.Д.: Неслучайно тази седмица получихме наградата на програмата за достъп до обществена информация, тук националният интерес не е защитен. Никой в Русия не може да предлага българско законодателство, което ние разкрихме. Не може без съгласието на нашите партньори този проект да се подписва.
- Какво ни чака оттук нататък, каква зима с какви сметки за ток?
- М.Д.: Смятам, че проблемите са решими, ако има правителство, което да въведе един основен принцип - да взема решенията прозрачно. Имаме отговорно общество и тогава при проблем много хора ще могат да реагират. Крайно време е да се намали зависимостта на България от един източник без значение дали това е Русия или Америка. Искаме през "Южен поток" да се купува всякакъв газ, както направи Полша.
- П.С.: Ако "Южен поток" се реализира нормално, 50% от капацитета му трябва да бъде резервиран за трети газ, който веднага ще създаде конкуренция. Въпросът е да има как да се достави газът, иначе винаги има откъде да се купи.
- Все по-често се чува от служебния кабинет, че ще се актуализира бюджетът и ще се взема нов дълг. Нужни ли са тези разходи?
- М.Д.: Актуализацията не предлага съществено намаляване на разходите, а трябва да го има. Освен това се нарушава целта за финансов дефицит от 3% за ЕС и от 2% за нас. Третият проблем е, че има разходи, които не са ясни за какво са. Тези три неща трябва да се изяснят.
- Не можем ли да минем без актуализация?
- М.Д.: Не, защото събираемостта на приходите е по-ниска от заложената, а и приходите са грешно заложени от самото начало. Външен дълг също ще трябва да се вземе. Но, ако се направи по-балансирано, размерът му може да се намали.
- П.С.: Сега се обяснява, че дългът трябва да се вземе, за да се рефинансират плащания в края на годината и началото на следващата, но кои са те, на колко възлизат, никой не казва. Не е ясно дали и целият заем ще отиде за това, ние се опасяваме дали част от него няма да се прахоса. Първо искаме да видим за какво ще се харчи.
- С този външен дълг ще се покрият ли и проблемите на КТБ, или за това ще трябват още пари?
- М.Д.: Не трябва да се спасява КТБ с публични средства. Трябва да се направи разследване от специализирани фирми и те да върнат голяма част от тези 3.5 млрд. лв., които са в липсващите кредитни досиета. Целенасочено се бави това решение, а такива компании в Кипър свършиха много работа, те дори дадоха списък с хората, които са замесени в схемата.
- П.С.: Трябва бързо да се плати на малките и средните вложители. За това, което не достига във фонда за гарантиране на влоговете, той може да издаде една емисия ценни книжа, с които да събере нужните пари. Но бавенето на това плащане ще ни доведе тежки наказания от ЕС.
- Преференциалното гласуване удачна промяна ли беше за избирателната ни система?
- П.С.: Категорично да. На евровота огромен брой хора гласуваха преференциално. Мисля, че по официална статистика бяха над 40%, а при РБ те бяха над 60. Това показва, че възможността за конкретен избор хората я искат и ще си я отстояват. Това, което ДПС пробута - празните бюлетини да се броят за водачите, е неконституционно и несправедливо.
- М.Д.: Конкуренцията е нещо хубаво, тя дава качество и мобилизира всеки народен представител да търси контакт с хората. Избирателите имат възможност да пренаредят листите, които обикновено не харесват. Аз познавам много хора, които ще гласуват за мен, но очакват и работа от мен.
- Накъде продължават реформаторите след изборите?
- М.Д.: Има само един път и това е създаване на обща партия, която да надгради и да продължи пътя, който имаха СДС, ДСБ, ДБГ, Синята коалиция.
- П.С.: Това е пътят - обща партия, един лидер, все неща, които отложихме за след изборите, но мислим бързо да свършим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай