Бойко като Гунди в политиката (ОБЗОР)

Бойко като Гунди в политиката (ОБЗОР) | StandartNews.com

711 000 домакинства ще имат санирани домове, обеща Борисов пред 15 000 в "Арена Армеец"

Важно е да няма реваншизъм, въпреки че те го заслужават, каза Генерала

Кумирът Георги Аспарухов - Гунди ще бъде пътеводител в кампанията на ГЕРБ. Това стана ясно от 35-минутната реч на лидера на партията Бойко Борисов пред 15 000 съмишленици по време на откриването на кампанията в зала "Арена Армеец" в неделя.

"И когато кажеш синя деветка, изниква само едно име и то е Гунди. Защо всички, дори и цесекарите го обичаха и му се радваха. Не защото беше много добър футболист. Преди всичко той беше човек и най вече със своята скромност и човечност не само на терена, но и извън него, със своето поведение, той беше кумир на цели поколения. Ако ние искаме ГЕРБ, ако ние искаме поне мъничко да приличаме на тази синя деветка, защото тя е кумир за цяла България, трябва точно неговото поведение да изкопираме. На политическия терен - безкомпромисно и раздаване докрай. Извън него - човещина, толерантност, уважение на нашите политически противници", обясни пред хората Генерала. И посъветва кандидат-депутатите дори и да им донесат компромат, те да обясняват как ще санират блокове, ще върнат икономическия растеж. По повод санирането той обясни, че "с близо 2 милиарда лева ще бъдат оправени домовете на 711 000 домакинства, които след 15 години няма да и къде да живеят". Борисов обеща още при бъдещо управление да бъде безкомпромисен към незаконната сеч и незаконното строителство, които предизвиквали наводнения, защото "повече природата няма да търпи и ние трябва да отговорим на това". Борисов не пропусна и да отбележи, че в следващите дни ще събира предложения от симпатизанти и не е изключено някои от тях да влязат в програмата.

Словото на председателя на партията започна с минута мълчание в памет на загиналите в наводненията в Бургаско през изминалите дни. Генерала съобщи, че партията ще дари 100 000 лв. от субсидията на партията за пострадалите райони. Именно с оглед на инвестициите, от които страната ни се нуждае, Борисов съобщи, че мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма се разделя на три ведомства. "Даваме приоритет на туризма, защото над 3 милиарда и половина печелим от това в държавата. А в същото време в туристическия бранш има спад от 15 %, защото ако ги попиташ по морето, хората ще си кажат колко е важна инфраструктурата за тези региони. И много важни са и ще бъдат приоритет, и архитектурата, и археологията, за да можем да покажем и на по-скъпи туристи колко е красива България", разясни идеята от управленската програма Борисов. Генерала обаче се зарече, че и след победа, ГЕРБ няма да залага на реваншизма. "Изключително важно е ние, особено ако сме първи, защото само народът може да ни подрежда, трябва от висотата на победата да не се поддадем на реваншизма, макар че те толкова го заслужават", каза Борисов. И подчерта, че много би искал поголовната сеч на кадри, "която са направили БСП и ДПС преди година, да не се повтаря". "Трябва да сме силни, а действително много ми се иска да имаме успех не заради тази тъпа дума "власт", не заради това да натрием на някого носа. Иска ни се нашият народ да се обедини и без външна помощ да надскочим омразите и да се опитаме да бъдем по-нормални, по-добри с нашите опоненти", обясни Борисов. И изтъкна, че за него не е важно кой ще е премиер.

Борисов обясни пред хората и своето убеждение, че целта след изборите през 2013 г. е била да се унищожи ГЕРБ. "Как за година и 2 месеца не намериха едно нещо срещу нас? Цялата репресивна мощ не успя да унищожи ГЕРБ, както преди ликвидира СДС и НДСВ. Това значи, че само ГЕРБ е независима партия", заключи Борисов. И намекна, че допуска и по-тежки методи: "Дано не прибегнат и до други методи, като се видя, че с тези не става. Това би било лошо за държавата - десетки години след това няма да помръдне нищо в България. Да го имат предвид!", каза още Генерала на опонентите си. И призова за победа с толерантни и мирни средства, на база на знания и умения.

Юнкер у нас до Коледа

Зала "Арена Армеец" буквално се задръсти по всички краища, след като официалната част от откриването на кампанията на ГЕРБ завърши. Десетки хора, сред които много майки с деца, баби и дядовци, се запътиха към първия етаж на залата, където се очакваше по главната пътека да мине Бойко Борисов. Повечето от тях чакаха за снимка.
Стартът на кампанията за ГЕРБ започна с представяне на водачите на всички листи. Самият Борисов влезе под звуците на "О, соле мио", изпълнена от оперния певец Георги Пандуров, долетял специално от Кьолн. Малко по-късно от огромната видеостена прозвуча поздрав от шефа на ЕНП Джоузеф Дол. А минути по-късно стана ясно, че у нас до края на годината ще пристигне и новият шеф на еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Изчистихме слабите кадри

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

- Г-н Борисов, какво значи това, че няма да се борите за власт, а за управление?

- Аз го казвам заради опонентите. Никой от нас не се бори за власт, а за управление и да направиш така, че програмата ти да влезе в сила. Затова трябва да победим.

- Кое считате за основен приоритет от програмата?

- Всичко е приоритет, но смятам, че ако много започнеш да се вкарваш в подробности за отделните приоритети, може да изпуснеш нещо и някой да каже - видите ли, еди-кое си не е приоритет.

- БСП ли са ви основната конкуренция на тези избори?

- БСП ни е основен опонент.

- Каква е прогнозата ви за разлика между двете партии?

- На 5 октомври вечерта ще знаем.

- Каква е разликата с 2009 година по време на кампанията?

- Разликата е, че тогава не бяхме управлявали. А сега след управлението спечелихме два избора един след друг. И парламентарни, и европейски. Сега вече имаме във всички сфери експерти, които са и управлявали, и могат, и знаят. А пък тези, които дефектираха или където резултатите ни бяха слаби, вече не са в партията. Така че, мисля, сега много по-добре и много по-прагматично познаваме проблемите и предлагаме решения.

- Ще върнете ли Томислав Дончев, ако ГЕРБ спечели изборите?

- Ако сме в управление, разбира се.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай