Мария Капон: Без богати фирми сме обречени на бедност

Мария Капон: Без богати фирми сме обречени на бедност | StandartNews.com

Мария Капон, водач на листата на коалиция "Десните" във Велико Търново

- Г-жо Капон, къде бяхте на празника? Какво видяхте, останал ли е патриотичен дух в българите?

- Бях в сърцето на празненствата, в старопрестолния Велико Търново, където е обявена независимостта. Тук няма как човек да не усеща патриотичния дух, запазен е и всички се гордеят! Щастлива съм, че за поредна година усещам това велико чувство!

- Как върви предизборната кампания, какви са впечатленията ви от районите, които посетихте?

- Обикалям много населени места: Велико Търново, Килифарево, Свищов, Павликени, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш, Златарица, Дебелец, Елена, прекрасни села като Миндя, Балван и много други, хората са изтерзани, не вярват на обещания, гледат запустяването на поредните къщи, изпращат децата далеч! Всички искат работни места, здравеопазване и сигурност за себе си и покъщнината! Осъзнах, че търсят точно това, което "Десните" можем да дадем: икономически възход, ред и върховенство на закона! Това го умеем най-добре ние! Как да им обясня, че сега ще плащат по-скъп ток, заради Шулева, Първанов, Овчаров, Борисов, всичко това им звучи като партийна пропаганда, но ние знаем кой изливаше милиони в корумпираните мегапроекти на енергетиката, ВЕИ-тата се превърнаха в ужас без край, а ЕРП-тата в толерирани монополисти! Хората не знаят как да се справят с живота си, а партиите се разминават като бързи влакове, говорейки пред собствените си агитки, и отказват да застанат лице в лице с опонентите си, за да могат хората реално да изберат по-добрия.

- А от опонентите ви?

- Опонентите си виждам най-често на билбордове и затова съм ги поканила публично на дебат във Велико Търново, за да могат гражданите да направят информиран избор, а не в резултат на пропаганди, защото по втория начин бива избран винаги този с най-многото пари, а не най-подходящият за работата! Мисля, че не трябва да си избираме депутати по "втория" начин.

- Какво най-често искат хората от вас? Ще успеете ли да им го осигурите, ако влезете във властта?

- Работа, добри болници и малко по-добри доходи за достоен живот. Но най-вече - да не бъдат окрадени и лъгани.

- Може ли дясна коалиция да води социално ориентирана политика?

- Само една дясна коалиция може да има добра социална политика, трябва да има развита икономика и богати фирми, за да имаш възможност да дадеш достатъчно за социална политика! Другото е лъжа и устойчива бедност. Десните хора пазят достойнството на човека, в това се различаваме, ние сме вярващи и обичаме ближния! Не бихме се хвалили при вдигане на пенсии с 3 до 6 лв., но няма да приемем да няма социални асистенти, да се плаща ДДС за лекарства, протези, слухови апарати, да се виси на ТЕЛК при нечовешки условия.

- Смятате ли, че идеите за увеличение на тока и на социалните осигуровки са сполучливи?

- Категорично не, те са наказание за хората и стрес за фирмите, които се опитват да оцелеят! Продължаваме с осигуровките да наказваме тези, които работят, за да направят обществото богато, а държавата не плаща за хората от МВР и армията осигуровки! Що за безобразие? Няма как да издържи такава система.

- Доволна ли сте от работата на служебния кабинет, особено по осигуряването на среда за честни избори?

- Не, това е кабинет - юношеският отбор на бистришките тигри на Бойко Борисов. И, като всички деца, се опитват да се докажат пред батковците си.

- Мислите ли, че проблемите около КТБ могат да се решат, без да има действащ парламент?

- Трябва да се публикуват не интервютата с оправдания на Искров, а одитът, за да разберем дали КТБ е пирамида или банка. Защото се объркахме всички от празни приказки! Тогава ще е очевиден и изходът. Но най-важното е да има ясен срок за хората с гарантирани депозити, защото достойнството се пази, като не се подлагат на унижения примерно майки с 5000 лв., спестени за раждането на второто им дете или депозита от продажба на апартамент за осигуряване на обучение на дете в чужбина. Такива примери - много, и ситуацията става революционна, защото по телевизиите обикалят само разплаканите милионери от частно банкиране и надскочили гарантираните суми за свръхвисоки лихви!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай