Десислава Балабанова: 1 млн. работни места се отварят с производство

Нужна ни е силна регионална политика

Десислава Балабанова: 1 млн. работни места се отварят с производство | StandartNews.com

Десислава Балабанова е автор на законопроекта "Чисти ръце", водач на листата на ББЦ за Ловеч

- Г-жо Балабанова, поведохте листата в Ловеч, след като Калина Крумова отказа да участва в предизборната кампания. Отрази ли се напускането на предизборните срещи?

- Кампанията ни върви успешно, хората ме възприемат изключително радушно - по-възрастните гледат на мен като на тяхна дъщеря. С младите хора от региона имаме много общи теми и възгледи. За мен кампанията не е агитация, а време, в което трябва да чуеш хората с реалните им проблеми и да потърсиш решението им.

- Как отговаряте на младите, които ви питат за работа, и на възрастните, които вероятно поставят въпроси за по-високи пенсии?

- Младежката безработица е национален проблем и Ловеч не е изключение от цялостната картина в страната. Младите хора тук нямат реализация, тъй като няма и предприятия, които да им предложат работа по специалността. Пенсионерите се притесняват от идващата зима, която се очертава много тежка за тях. Хората споделят как цените бавно вървят нагоре, а доходите им едва стигат за покриване на най-належащите нужди. Ужасяващо е, че хората в Ловешка област се "радват" на най-скъпия хляб. При срещите си с наши симпатизанти се натъкнах и на един парадокс. Бяхме в Угърчин и местните производители - животновъди, арендатори, споделиха, че им липсват млади подготвени кадри. Става дума за специалисти в селското стопанство и животновъдството. Натъкваме се на дисбаланс, който впрочем можем да наблюдаваме и в други райони на страната. Това за мен е показателен пример как страната ни има необходимост от регионални визии, от регионални политики. Ако младите хора в Ловешко получат добро образование в областта на земеделие и животновъдство, то те ще имат и гарантирана работа и добро заплащане в съответните стопанства. Тук не става дума само за нискоквалифициран труд, напротив. Но освен че така ще се реши отчасти младежката безработица, няма да се налага младежите да търсят работа в София или зад граница.

- Не звучи ли прекалена заявката на "България без цензура" за 1 млн. работни места?

- Не, защото 1 млн. работни места за 2 мандата или 8 години означава инвестиции. Хората нямат стабилност и непрекъснато сме свидетели на това как напускат малките населени места. Цели региони се обезлюдяват точно заради липсата на инвестиции. Когато говорим за разкриване на работни места, трябва да си представим въвеждане на нови производства, запазване и разширяване на традиционни за региона. По този начин ще бъдат използвани ресурсите на отделните райони. Това предполага инвестиции в инфраструктурата на населените места и извън тях, младите хора ще получават достойно заплащане и естествено ще имат по-висок стандарт на живот.

- Вие сте автор на закона "Чисти ръце". Вярвате ли, че този закон може да бъде приет от парламента?

- Нашите колеги от "България без цензура" внесоха законопроекта още по време на 42-то народно събрание. Основното послание на "Чисти ръце" е да влезеш чист и да излезеш чист от политиката. Ако някой бизнесмен реши да стане политик - то той минава проверката за доходите си. Или политик, който се опитва да прави бизнес в политиката - уверявам ви, няма да може при действието на "Чисти ръце". Законопроектът не беше гласуван, защото нямаше подкрепа от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". И аз се надявам в следващия парламент законопроектът да получи подкрепа, както се надявам в Народното събрание да влязат повече нови лица, които няма да ги притеснява "Чисти ръце".

- Ще участвате ли в блокадата на границата ни с Турция?

- Разбира се, че ще участвам. И не само аз, ще бъдем и членове и симпатизанти на "България без цензура".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай