17:03 ч.

01.03.13

5 мин.

6197

23

0
Врява и безумство

Това е книга на Уилям Фокнър. Преди време някой преведе това заглавие като "Шум и ярост". Ако малко се доближим до истината - после веднага се отдалечаваме от нея. Имунизирани сме от обективност. Болестта на българите е субективността.
Улицата, нейно величество Улицата най-накрая дефинира искане. Тази Улица, днешната, ясно заяви, че не ще стари муцуни в новия парламент. Това е страшно искане, ужасяващо. Аз бих се сбил, за да се реализира едно такова искане. Потомствена партийна аристокрация с децата им, с любовниците им, с потомствените вече секретарки - тези хора наистина прекалиха. Това трябва да се разбие. Но няма да се случи. Няма да се случи не защото е несправедливо или глупаво -
а защото самата Улица ще си го провали
Какво означава "граждани в парламента"?! Означава хора без партийна принадлежност да бъдат избрани в Народното събрание и да отстояват интересите на гражданите. Това е разкошно като теория. И абсолютно не е невъзможно като юридическа и изборна практика. Лошото е, страшното е, ужасното е, че досега не се е случвало. А сме опитвали.
Най-силния опит направи Слави Трифонов. Той показа по телевизията едно хубаво момиче, показа, че момичето е умно и идеята беше това дете на демокрацията да бъде нещо като наблюдател и гарант на процесите в парламента. Кандидатира се това момиче във Варна и не получи и хиляда гласа. Сценаристите на Слави нека ме поправят - но това беше граждански проект и той не сработи. Защото ТЪПИТЕ БЪЛГАРИ обичат да гласуват за партии. Не за личности. Как днес ще ме убедите, че ако един чист и светъл човек се кандидатира, няма да загуби от имиджа си (заради дежурните компромати), няма да загуби времето си (заради безсмислието да си извън партийна листа) и няма да загуби здравето си - заради нервите, които не си заслужават, докато се бориш с партийни машини, създадени от хитри пиари и безчестни ченгета.
Бил съм на много избори - същият опит е правен и в малко населено място - някой си Иван Иванов се кандидатира сам, като гражданин, единствен в листа за общински съветник. Същият има опит в управлението, не е корумпиран, издигнат е от комитет или нещо подобно. Случката е в малък град, където ти трябват 500 гласа, за да станеш общински съветник. Бях там - човекът извън листите събра няколко гласа. Подигравахме му се.
Ей, Улицо, разбери - ако искаш нещо, и то ти се даде - дали ще се възползваш от него? Абсолютно възможно е утре да има листи за независими, надпартийни кандидати, поне по десет човека от едно голямо населено място? Ще изкарат ли на изборите Улицата и нейните кандидати 4% за да влязат? Ще се преборят ли с адската партийна машина?
Ето нещо постижимо - направете организация, която се казва "Гражданска листа". В нея трябва да попаднат само личности чисти и светли, по възможност с ясни биографии. И излезте с тази листа срещу партиите. Но тогава ще се разбере колко сте наистина. Защото 100 000 гласа не стигат. Това не ви е митинг. Трябват минимум триста хиляди гласа за 11 човека депутати, една парламентарна група.
Ще поумнеят ли българите? Представете си българите без старите партии и по същество с една нова, наистина гражданска партия, родена от Улицата. Имат ли българите на улицата такъв потенциал? Имат откъм хора, откъм интелигентност и организация  - малко се съмнявам, не ми се обиждайте. Или ми се обиждайте -
в тези имагинерни листи ще подскачат да влезе най-големият боклук на обществото
Виждал съм хора как се молят, за да попаднат в партийна листа. Такива хора ходят с чанта и шлифер. Някой ден ще ви разкажа за това.
Но това е пътят. Всичко друго, граждани наши, е врява и безумство. Ако искате нова политическа класа - излъчете я от редиците си и не гласувайте за партиите. Просто е и юридически възможно.
Но ще срещнете болката. Болката от предателството. Болката от подкупването. Болката от импрегнирането на едно такова движение с ченгета - стари или нови. Болката от неразбирателството и субективността. Болката от свинщината да си неразбран българин, да си пиян и да викаш, че всички са маскари. Това е най-лошата реплика на български. Когато крещиш, че всички са маскари, означава, че и ти си маскара. Но ако за теб има доказателства, че си маскара - наистина ли познаваш така добре седемте милиона българи, че да гарантираш омаскареността на всеки един от тях? И на децата ли?! Айде, стегнете се. Не говорете непродуктивно и срещу себе си. Защото идва болката от липсата на конструктивност. Болката от недобронамереност.
Ще срещнете и болката на самотата и неразбирането. На загубата на семейства, пари и време заради това "да оправим България". Но си заслужава. Трябва да се пробва, защото това не е лоша идея - нови хора на Хоризонта. Представете си -
нови хора, които не познават игрите и биха се запазили чисти от мръсотията на миналото
Нови хора - това звучи гордо. Хората срещу партиите. Това е вече революция със замисъл.
Но ако не излезете да гласувате, ако не намерите за себе си подкрепа от поне 300 000 гласа?! Просто ще ви се подиграваме. Пошумяхте, пошумяхте, накрещяхте се и си отидохте. Самозапалиха се няколко човека от бедност. Защо това - защото не вярвате в себе се. Защото знаете каква гадост съдържа в себе си партийната машина. Защото срещу вас ще се изправят орди цигани, стени от банкноти, цунами от ирония. А вие дори още нямате лице.
Всяко начало е безнадеждно. Но ако опитаме днес - утре поне няма да се срамуваме. Освен това не е казано никъде, че сме обречени. Обречен е моделът на партийността, съшит с мазни конци, дърпани от кукловоди с памперси, мислещи си, че днес е 1989-та.
И нещо лично - вече десет години снимам най-закъсалите хора в тази страна. Тези, които са пред самозапалване. Хората гласуваха за тия репортажи, гледаха ги. Значи е имало смисъл. Значи същите тези хора трябва просто да излязат от къщите си и да гласуват против партиите. Против да си е лесно. Трябва обаче да се намери за какво да сте "за". Измислете го това, за което да сме "за". Засега изглежда като мираж. Но поне можем да почнем отнякъде. Примерно от "Гражданска листа". Или както искате го наречете. Само да не е "Врява и безумство".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 03:17 · 22.04.2013
Мисля, че научно е доказано, че малка група се органиизира по-добре от голямата на улицата, политиците го знаят по-добре и от нас, затова са си сигурни, че ще оцелеят. Та в едно семейсво няма сговор и договаряне по основен за оцеляването му проблем, кръв и обич, но вечно се караме, кой дава най-умната идея, сега проектирайте това семейство на улицата и картината е ясна. Загубихме вярата помежду си, че го правим в името на доброто, това ни разделя и заприличваме на изгубени в гората на живота.
Потребител · 19:28 · 08.03.2013
http://e-vestnik.bg/17024/karbovski-da-te-balamosva-ili-za-iznenadite-na-izborite/
Потребител · 12:11 · 06.03.2013
не подценявай компютрите
Потребител · 20:13 · 05.03.2013
"Кандидатира се това момиче във Варна и не получи и хиляда гласа ......." Валерия Пламенова Петрова Инициативен комитет - 34514 14.01% .....Карбовски не само манипулираш, но и лъжеш хората
Потребител · 20:12 · 04.03.2013
Пиянството на един народ(казал го е Вазов)Тази пиеса се играе сега.Ще повикаме,ще покрякаме,за да ни види и нас България,че сме в политическото блато.Ще изреве българския ЛЕВ"Всички са маскари" и толкова.Нали всички сме потомци на бая ви Ганя Балкански.Ние не харесваме никого,освен разбира се себе си.По-велики от нас няма.Искаме,но не знаеме какво.Нито пък как,нито пък кой,нито пък защо.Просто искаме.А добре знаем,че само в библията пише"Поискайте и ще ви се даде.А в живота...ДА ама НЕ!
Потребител · 19:23 · 04.03.2013
Настина примерът даден от Карбовски е неудачен. Хората не гласуваха за Валерия,точно защото беше подкрепена от Слави. Не е нужно вече да обяснявам защо...
Потребител · 16:48 · 04.03.2013
Карбовски, интернет нямаш ли си да си провериш фактите?
http://pi2009.cik.bg/results/major/rik_03.html

Валерия Петрова получава 34 514 гласа.
Първо се чете, после се пишат глупости.
Янковия · 15:19 · 04.03.2013
Да даваш пари на старозагорския дебил та от неговите "мисли" хората да се убедят. че трябва така да ;постъпват, както той ги "съветва!!", е равносилно да си дал тези пари на вятъра дето духа, да "мести месеца" по небето!? Това най-малкото означава, че не знаеш къде ще стигнеш, като вървиш след бръмбар! А то е просто и ясно като бял ден, на говеждото лайно!
Потребител · 19:27 · 05.03.2013
@Янковия Извини ме, но ти си ТИПИЧНИЯ БЪЛГАРИН!!!! Ясно и просто!!
хахаха · 14:38 · 04.03.2013
http://e-vestnik.bg/17024/karbovski-da-te-balamosva-ili-za-iznenadite-na-izborite/
Горкичкият Карбовски, пак се е объркал и не знае какви ги бръщолеви...ццц. Елементарни факти да не може да провери тоя "журналист"... NOT!
Потребител · 13:16 · 04.03.2013
Като реплика на друг днешен материал написах : СТИГА ПРОТИВ, НЕКА ГОВОРИМ ВЕЧЕ ЗА.......Исега срещам това в мнението на Карбовски. Радвам се, че вече не съм сама.
разсъждаващ · 00:09 · 04.03.2013
Пряка демокрация?Като в Швейцария?
Потребител · 14:47 · 03.03.2013
Демокрация не значи анархия.Какво ще стане,ако по някакъв си извънземен и божествен начин влязат мажоритарно 220 депутати.Ами тогава ще имаме 220 войводи и всеки ще иска да води четата.Между българите четници няма,всички са войводи и тук таме байрактар.Как тогава си представяте един такъв парламент само от войводи с излишък от самочувствие,защото са избрани директно ,мажоритарно.Това е научна фантастика.
kps_krem · 17:46 · 03.03.2013
@Потребител Достатъчни са само 28 (за всеки от бившите окръзи по един) и като дават отчет всяка година пред избирателите (с опция за отзоваване), няма да бъдат воеводи,а представители. Само се съмнявам дали ще има желаещи.
kps_krem · 13:10 · 03.03.2013
Дайте шанс на президента да се прояви като българин. Друга алтернатива няма. Ако трябва всеки ден протести до 12 май с искания за правилни решения, но хаос не трябва да има. Нормалният живот на хората трябва да продължи.От хаоса ще се възползват само хората с користни подбуди.
kps_krem · 11:34 · 03.03.2013
Когато системата е лоша, оцеляват само лошите (оцеляване чрез приспособяване - по-лесен вариант) . Добрите нямат друг шанс освен да я променят (по-труден вариант)..
Потребител · 10:24 · 03.03.2013
Търговски, на твоя зебитлик е дошел края - ГЕРБ си отиват. Търси си друга хранилка :))))))))))))
Чичи · 01:36 · 03.03.2013
Хората харесваха момичето, но много са тези ,които знаят че Слави Трифонов е подлога и българомразец, каквото и да говори. Не слушайте, а вижте какви ги върши в името и ползата но собствения си джоб.
Потребител · 22:50 · 02.03.2013
Да живее „Интернет”. С едно натискане на копчето всеки може да гласува с минимални разходи (възможност за референдуми за висчко касаещо живота на хората). На ход е „пряката демокрация” и „гражданското управление”. Това е новата ера, на свободния човек, решаващ сам съдбата си. Необходима е нова Конституция , мажоритарни избори на представители (без имунитет), издигнати от инициативни комитети по места и всяка година оценка от избирателите (ако е необходимо отзоваване).
Потребител · 22:39 · 02.03.2013
Развитието на обществото в БГ през последните 23 год.просто следва естествените принципи на демокрацията научавайки ги бавно.И аз се гордея че народът ми днес излиза на протести без да е подтикван от нито една политическа партия.Това е голяма крачка напред в развитието ни като гражданско и демократично общество.Кой знае след още 20 год.може и да научим какво всъщност е развита демокрация.
Потребител · 11:37 · 03.03.2013
@Потребител Не разбрах те ли, че партийната система в България (защо ли?) не се вписва в демокрацията?
Потребител · 21:38 · 02.03.2013
МНОГО ТЪПО МИ ЗВУЧИ ДА НАРИЧАШ НЯКОГО ТЪП, САМО ЗАЩОТО НЕ МИСЛИ КАТО ТЕБ! ! !
Vankata(restore) · 11:02 · 02.03.2013
Чудя се, ако истинският Иван Петров беше застанал начело на протестите, дали такива зависими и грачещи личности, като явилите се днес при Плевнелиев, щяха да са толкова словоохотливи или просто щяха да се обадят на Партията си любима, за да го пречукат, за с(на)мазването на изплъзващите им се протестни искания?!
Жалко е, когато на такива велики дела се изстипосат зависими хора, които искат да приближат държавната ясла по близо до тях и до повелителите им!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент