13:09 ч.

14.02.16

6 мин.

8959

0

0

Травмата е бомба със закъснител | Д-р Петър Кътев

Травмата е бомба  със закъснител

Читателите на вестник "Стандарт" и агенцията ни standartnews.com вече могат да задават своите въпроси на нашия дългогодишен автор д-р Петър Кътев. На адрес [email protected] той получава вашите питания, след което отговорите на най-интересните от тях ще бъдат публикувани в традиционната ни рубрика "Ало, докторе !".


1. Въпрос:
Води ли агресията в обществото
до масови заболявания?


Общуването със социопати
докарва инфаркт


"Всеки е длъжен да признава човешкото достойнство". И още - "Добротата е наше задължение". Това са все изводи на починалия на днешната дата през 1804 г. философ Имануел Кант. И сега е моментът да се даде отговор на първия читателски въпрос: "Къде се дяна човещината и добротата на българина и дали идиотщината и насилието на част от населението водят до заболявания сред останалите?"


Всяко събитие в живота може да бъде вследствие на социопатско поведение. То би могло да се разглежда в няколко аспекта. Единият е приобщен към паранормалното, или т. нар. карма. А доколко тя се определя от действията, предприети срещу богомилите през 1211 г. от цар Борил - това не се знае. Но понеже историята, написана в учебниците ни, се мени от ден на ден, то много хора не знаят каква световна сила са били и са богомилите, произлезли от родните ни земи. Не случайно се смята, че избиването им е един от най-големите грехове, довел до отминали и сегашни неволи. Другият аспект е социалният. Или така нареченият принцип "разделяй и владей". Един системен конфликт в нашето общество, породен от непрекъснати садистични прояви. Трябва да е ясно, че той не би донесъл здравословен климат в семействата ни и съответно в обществото. При съвременната геополитическа обстановка е лесно да се инвестира в такива локални конфликти, водещи до засилена миграция и териториални претенции. Но това, разбира се, не е нищо ново за нашата държава. Ако си спомним съдбата на министър-председателя Стефан Стамболов, то със сигурност ще намерим отговор за миналото, сегашното и бъдещето ни. Иначе, като медицински проблем, социопатията е бомба със закъснител. В основата е нарцисизмът. Въпросното поведение е обект на интерес още от времето на Фройд, който е дал неговото име и определение. Забавното е, че изборът му е породен от гръцкия мит за Нарцис, който се влюбва в собственото си отражение във водата. Част от характерните симптоми (които никак не са малко) на това поведение са: експлоатация на другите; показване на арогантно, надменно и горделиво поведение; използване на отричащ механизъм, за да се омаловажи неадекватността или провала; използване на рационализационни механизми, за да се оправдае егоцентричното поведение; наличие на неразумни очаквания за благоприятно лечение и т.н. Що се отнася до другата популярна форма на поведение - идиотщината, градираща сред населението ни, определение е дал Достоевски чрез творбата си "Идиот". А как ни вреди - можем да разберем от проучването на д-р Дагмар Андерсон от шведския медицински университет Линдберг, според която: "Работата с идиоти може да ви убие". Същата доказва, че този тип хора са по-опасни от злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето, а приблизително 12 часа след разпра с тях симптомите на инфаркта са налице. Идиоти или не, те добре си вършат работата, и то чрез всякакви силовашки методи, характерни за Дивия запад. Но от гледна точка на науката те реално се вписват в процеса, наречен "естествен подбор", квалифициран и описан от Дарвин. Неговата теза стои в основата на съвременната еволюционна теория. Научно погледнато, тези индивиди се водят като био разнообразие, но практически са си жива разруха.


2. Въпрос:


Какво е посттравматично възпаление и каква е неговата роля в грандиозния свят на болестите?


Не подценявайте синините, те
може да предизвикат инфекция


На първо място да се помолим за милиардите, отбелязващи вчерашния празник - Международния ден на болните, учреден от папа Йоан Павел II през 1992 г. Общото между предишната тема и тази е травмата. Дали е открита, кървяща или без ранена повърхност, тя играе роля на бомба със закъснител. Пациентът и самите лекуващи не знаят какви ще бъдат последствията от един, наглед елементарен хематом, тъй като нито едната, нито другата страна не познават имунния статус на потърпевшия. В медицинската наука, и по-специално в микробиологията, са познати стотици различни патогенни микроорганизми, които, попаднали уж случайно в човешкото тяло, причиняват имунен стрес. Една травматична ситуация вследствие на удар, катастрофа или падане отключва агресията на тези чужди за нашето тяло микроорганизми. Обикновено хората подминават тъй наречените синини с думите: "ще ми мине". Най-много да ги намажат с някой крем и да изпият обезболяващ медикамент. Но случилото се не е съвсем безобидно. В обособилата се хематинна материя започва развитието на анаеробни бактерии. Моментално след тях се активират различни видове микози и започва процес на локално саморазрушение. Следва приобщаването на различни видове патогенни организми, които нашата имунна система уж подтиска. Съвсем пресен пример за гореписаното е зловещата случка с момчето от Враца, за което се твърди, че е починало не от бой, а от кардиомиопатия. А сега да се запитаме коя е причината за въпросната диагноза? Съвременната медицина безспорно доказа, че виновници са паразитиращите бактерии и техните токсини. Та за това е хубаво всеки, който знае, че е болен или е боледувал от нещо, та дори и грип (не подценявайте грипа) да си сложи една лентичка на лявата ръка с надпис: "Моля, не ме бийте, защото съм болен (боледувал) и поради това мога да умра"! Звучи нелепо, но поне си е някаква форма на защита.


3 Въпрос:


Може ли абортът да докара стерилитет?


Да, ако жената има
бактерии в гениталиите


Друг вид посттравматична ситуация е стерилитетът. Как се стига до нея? Младо момиче прави аборт в нормална гестационна седмица. До тук няма нищо криминално. Само дето никой не знае, че в нейният генитален апарат щъкат какви ли не гадинки. Естествено, абортът при такива жени не е сполучлив. Следват болки, кръвоизливи, дори повторни кюртажи. И така, на гости им се озовал ендометритът. Години по-късно и стерилитетът. Или, както старите са казали: "малките камъчета обръщат каруцата". Така се оказва, че една микроскопична гадинка ти обърква целия живот. А да не забравяме, че и абортът си е емоционална травма, която се запечатва в психиката на потърпевшата.


4. Въпрос


От какво се получава умъртвяване на костта?


Изкълчен крак и увредени
артерии крият рискове


Друга последица от травмата е аваскуларната некроза. Това е болестно състояние, предизвикано от частично или почти пълно отстраняване на кръвозахранването при костта. Ако не бъде предотвратен, той води до умъртвяване на костта. Около 20 000 развиват AVN всяка година. Възрастовата граница е между 20 и 50 години. Основната причина е нараняването - травма, като например изкълчване или счупване на бедрена кост. При тази ситуация над 20% от пациентите си докарват AVN. Друга ситуация, докарваща AVN, е възпалението и съответно увреждането на артериите. Автоимунните заболявания също могат да бъдат причина за подобна диагноза. Както и възпалението на панкреаса (панкреатит), ХИВ инфекцията. Водещи ортопеди смятат, че дисфункцията на кръвоносните съдове е следствие на натрупване от съсиреци, сърповидни клетки (Сърповидно-клетъчна болест), както и мастни клетки. Къде е истината? Вероятно някъде по средата. Тезата, че вследствие на травма може да се предизвика възпалителен процес, и то тежък, се доказва елементарно чрез микроскопско наблюдение на взетите проби, но микроскопът трябва да е флуоресцентен. Основните причинители, които водят до това заболяване, са микозите, хеликобактер пилори, микоплазмата, както и различните видове хламидии.


Та за това добрите специалисти съветват човек да се лекува, когато си мисли, че е здрав. А Паоло Куелю е казал: "Като гледам колко пропаднали са започнали да стават хората напоследък, започвам да си мисля, че дъното няма дъно".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент