10:40 ч.

23.01.16

5 мин.

8697

0

0

Няма лек за глупостта | Д-р Петър Кътев

Няма лек за глупостта

Лесно е да бъдем щастливи, ако не искаме да сме по-щастливи от другите


"С тази малка пръчка и моя свръхеволюирал мозък аз ще създам огън". Думи на Сид Ленивеца от любимата на мнозина анимация "Ледена епоха". А колко ли е необходим този огън на стотиците населени места, останали без тъй важната за нас, разглезените хора, топлина? Но все пак нека да не забравяме, че е зима. Както някои казват - люта зима. Но то е нормално седмици наред преди Антоновден, студът да скове земята, а тъй дълго чаканият сняг освен да направи кеф на стотиците хиляди скиори, да похлупи майчински всичките посеви. И тъй като всички ние от селяни станахме граждани и забравихме що е това истинска зима, та от 30-40 см сняг изпаднахме в параноя.


За съжаление освен в природата студът дойде и в човешките взаимоотношения. При повечето те така се вледениха, че дори и айсберг би им завидял. Добре, че финикийците са измислили своите знаци, защото при вида им на някои от нас душата направо им се стопля. Но снегът и студът имат още една много важна роля. Много по-важна дори от тази на финикийския знак. Става дума за тъй наречената естествена дезинфекция в природата. През последната година, особено през последните месеци сериозно


се заговори за какви ли не нови заболявания, та дори и епидемии


- свински грип, ебола, антракс. А и щом най-големите световни лидери зачекнаха темата за ебола и за липсата на адекватно антибиотично лечение, то ще се окаже, че зимната вихрушка е съюзник не само на нас, хората и животните, но дори и на растенията, тъй като и те като нас боледуват от различни инфекциозни агенти. Но нека да не забравяме, че заболяването е следствие на доста сфери от социалния живот на човека. Например икономика - цени на лекарства. Да не говорим за прекратяването на медицинската миграция. Историята учи този, който иска да разбере какво не трябва да правим в социален и здравен аспект. Политиката - тя си е чиста функция на икономиката. Архитектурата и строителството - те са тези, които ще направят правилната аерация.
За живота ни, прекарван в една нормална или луксозна кутийка. Защото черната плесен и различните паразитни зарази могат да ни дебнат от всяко скрито ъгълче и тях не ги касае кой къде живее. И не на последно място - медицината и нейната пожелателна функция. Тя не може да обещае, че ще излекува човека от неговата собствена тъпотия.
След горенаписаното спокойно можем да кажем, че без качествено мислене и труд не може да има нормален социален живот. И всичко това зависи от човека. А Маргарет Тачър е казала: "Богатството на една страна не е задължително да е изградено на база собствени природни ресурси, то е постижимо дори и при пълното им отсъствие.


Най-важният ресурс е човекът


Държавата просто трябва да създава условия за развитие на таланта на хората".
Та да се върнем на темата за застигналата ни ледена епоха. За децата тя си една красива приказка с нейната запазена марка снежният човек, чийто Международен ден бе празнуван на 18 януари още познат като Атанасовден. Св. Атанасий Велики е роден през 295 г. Познат е още като Властелина на снежните бури и ледовете. На 19 януари 1990г. световната философия губи един от най-големите си лидери - духовният учител Ошо. Истинското му име е Раджниш Чандра Мохан Джаин. Основава философско духовно движение "Ошо-Раджниш". Основната идея на това учение е, че всяка реалност е огледало на божествената същност и че целият ни живот представлява илюзии, производни на умът ни. Донякъде неговите идеи се доближават до тези на Алберт Пайк. Есенцията на неговото мислене е записана в "Десетте заповеди на Ошо": 1. Никога не се подчинявай на никакви заповеди, освен ако те не произхождат от дълбините ти; 2. Няма друг Бог, освен самият живот сам по себе си; 3. Истината е вътре в теб, не я търси никъде другаде; 4. Любовта е молитва; 5. Да станеш "Нищо" е врата към истината. Самото Нищо е целта, средството и постижението; 6. Животът е сега и тук; 7. Живей будно; 8. Не плувай Ч носи се по течението; 9. Умирай във всеки момент, за да можеш да бъдеш нов във всеки момент; 10. Не търси. Това, което е, е. Спри и виж. Но нека се върнем на родна територия и да не забравяме, че и


ние сме имали духовни водачи, и то истински будители


Като Патриарх Евтимий. Дали има мистика или не, или е съвпадение, но денят на Патриарх Евтимий - 20 януари съвпада с прастария народен празник Петльовден. През древните времена той е приеман като празник, стимулиращ плодовитостта на момчетата, а в днешни дни е достойно е заместен от различните видове фитнес традиции. Някои смятат, че този празник има нещо общо с Бабинден, още познат като Международен ден на прегръдката. Няма нищо по-красиво и истинско от това как една майка прегръща за първи път своето дете. Подобно чувство може да бъде разбрано само от този, който го е изживял. Целият този процес, от зачатието до самото раждане е изпълнен с вълнения, трепети, но и перипетии. Замисляйки се само над факта, че в България редица семейства се опитват всячески да имат наследник, а пък не се получава от раз, говори, че съвременното поколение има не малко здравословни проблеми. И в същия момент колко много млади момичета правят аборти. Нещо като Инг-Янг:


едни плачат за бебе, а други плачат, че го имат


Точно този момент е показателен колко е несправедлив животът. Или по друг начин казано съдбата. И тук е моментът да намесиме и кармата, чието друго име е паранормалното. На медицински език казано фантомна болка. Този феномен е описан при жени правили аборт, а години по-късно забременяването е проблематично, стигащо от инвитро до осиновяване на дете. Някои от същите тези жени след акта на осиновяване забременяват съвсем неочаквано. Доколко това е карма или заболяване, на това могат отговорят само правилните научни постъпки, изразени чрез специализирани изследвания. Не трябва да се подценява и вярата в Бога, силната любов към партньора и неутихващото желание за рожба. Има не малко притчи и реални истории как след посещението на свети места много семейства са се ощастливили, защото са се сдобили с рожба. Сигурно и за това Шарл дьо Монтескьо е казал: "Ако ние искахме да бъдем щастливи, лесно бихме го постигнали. Ние обаче искаме да бъдем по-щастливи от другите, а това е трудно, защото смятаме другите за по-щастливи, отколкото са".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент