18:33 ч.

02.01.16

4 мин.

9663

0

0

Най-страшната болест е мързелът | Д-р Петър Кътев

Най-страшната болест е мързелът

От мръсни ръце се предават най-смъртоносните инфекции.


От мръсни ръце се предават най-смъртоносните инфекции


Няма нищо по-страшно от духовното безсилие с безусловно преследваща го духовна смърт! Доказано е, че тя е предвестник на физическата. И дори е написано: "Чрез Единението Исус Христос изкупва всички от тази духовна смърт". Самуил свидетелства, че възкресението на Спасителя "изкупва цялото човечество от първата смърт - духовната смърт... Но ето, възкресението на Христа изкупва човечеството, да, тъкмо цялото човечество, и го отвежда обратно в присъствието Господне" (Еламан 14:16-17). Не случайно на 28 декември се отбелязва празникът на Невинните деца на Витлеем. Според преданията става въпрос за хиляди невинни невръстни същества, намерили смъртта си по заповед на цар Ирод. Вероятно поради тази причина един световен политик, но не цар, а президент, е казал: "Свободата никога не идва от управляващите. Свободата винаги идва от народа, който е управляван. Историята на свободата е история на съпротивата. Историята на свободата е история на ограничаване на властта на управляващите, не на увеличаването й". Този цитат е на Томас Удроу Уилсън (28-ми президент на САЩ), роден през 1856 г. на 28 декември. Лауреат на Нобелова награда за мир от 1911 г. Той още е казал: "Малодушието е най-голямата болест на обществения живот", защото "честта на нацията е по-скъпа от комфорта на нацията". Това е един от най-успешните президенти на Америка (1913-1921 г.). Доктор по история и политически науки. Неговата биография е белязана от доста постижения, както и от тъга - резултат от неразбиращи действията му политици. Но какво е общото между него и нашата родина? Уилсън отстоява честта на България по време на мирните преговори през 1919 г. за запазването на Южна Добруджа, Беломорска Тракия и Царибродско като български територии. Също така осуетява плана за ликвидирането на България като държава чрез разделяне територията й на три части, подчинени на Сърбия, Гърция и Румъния. Нещо, предложено под формата на проект в Ньой, а и донякъде изпълнено. В контекста на това той казва: "Нито една нация не може да устройва съд на друга нация, защото това трябва да бъде мир без победители".


На същата дата през 1612 г. Галилео Галилей става първият астроном, наблюдавал планетата Нептун. А на 30 декември през 1924 г. Едуин Хъбъл официално обявява съществуването на други галактики. И предвид предсказанията на Ванга, че "кончината на света идва през 3797 г. и земляните ще се изселят на друга планета", нещата лека полека си идват на мястото. То за това и в България през 1967 г. отруденият ни народ е решил да премине към петдневна работна седмица. Но това не пречи в момента на не малко люде да са на седемдневен празничен режим. Днес е 365-ят - последен ден от Грегорианската година. Друго яче казано, поставяме края на един период от време, осеян с немалко постижения във всякакъв аспект. Но и белязан от сълзи в следствие на много човешки трагедии. Естествено, най-страшното е смъртта. Но предхождащата я най-често по-голяма трагедия е болестта. Както е споменал един велик учен: "Смъртта, стареенето, както и болестта са функция на инфекцията". Тъкмо заради това не е лошо да направим един ретрограден анализ на най-честите болести, съпътствали ни през изминалата година. На първо място ще номинираме най-разпространената и най-страшна болест на територията ни - мързелът с неговите над и подфункции. Да, не се чудете, учените по света отдавна доказаха, че въпросното състояние може да се определи като болестно. Въпреки това много от вас ще се усмихнат и ще запитат: що за болест е това? Това е болестта на мръсните ръце, с които си предаваме какви ли не патогени (защото дори ни мързи да ги измием). Например някои видове хепатит, какви ли не хранителни инфекции, водещи дори до смърт. Може би и позабравената от някои от нас краста (скавиес), да не говорим за нашественика- микозата. И не малко нашият мързел е виновен за непрекъснатите грипни епидемии, обрулили не едно семейство през тази година. Неправилното хранене, неправилното мислене, довело до безчет инсулти и инфаркти. В ход е и позабравената жълта гостенка, но не от беднотия, а от простотия. Различните версии на множествената склероза също набраха скорост. За рака като диагноза, вече все едно си казваме "добро утро". Да не подценяваме и стерилитета. Едно тъжно състояние, водещо до много въпроси, като основните причини за него си остават полово предаваните болести. Клиничните състояния на вродени инфекции, предавани от поколение на поколение, дори променящи гена от доминантен към рецесивен. Що се отнася до броя на присадените стави, то спокойно вече може да конкурираме роботите от култовите филмови епизоди на Междузвездни войни. Не трябва да пропускаме все по-големия брой тежки психични състояния, водещо до сериозни психиатрични диагнози. Не, че голяма част от причините за тези синдроми не е "зобът", наводнил улици и региони. Може би е афоризъм, или не, но най-купуваните продукти в момента са алкохол и приспивателни. А дали всички тези синдроми, симптоми и болести не са Божие наказание за нашата безчовечност и липсата на вяра в доброто?


Президентът Удроу Уилсън умира вследствие на инсулт. До колко тук роля има процентът на инфекцията и до колко процентът на обидата от поведението на политици и бизнесмени, е трудно да се каже. Неоспорим факт обаче е неговата човечност и знамени са думите му относно България: "По-скоро ще напусна конференцията и Париж, отколкото да се съглася с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало". На него принадлежат и следните слова, над които сериозно трябва да се замислим: "Върховният изпит за нацията е дошъл. Ние всички трябва да говорим, да действаме и да служим заедно!"


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент