17:14 ч.

14.01.16

5 мин.

8603

1

0

Държавата като зоопарк | Д-р Петър Кътев

Държавата като зоопарк

Оглавихме класацията по смъртност на Европа и се избиваме за елементарни неща.


Оглавихме класацията по смъртност на Европа и се избиваме за елементарни неща


Всеки човек с повече мозък от масата е преследван като дивеч


"Хората, които смятат, че нещо не може да бъде направено, не бива да пречат на онези, които го правят!" Тази мъдра сентенция определено намира място в нашето съвремие. И имайки предвид факта, че днес все по-често изричаме думите: "толкова мога", "това е, което може да се направи" или "нищо не може да се направи" - не е зле винаги, когато ги чуем да се сещаме за по-горе цитираната мисъл. А вероятно това е и основната причина в момента да сме на подобно дередже. Не стига, че оглавихме класацията по смъртност на Европа, а и се избиваме един друг чрез публични екзекуции за елементарни неща. Държавата ни е заприличала на зоопарк, обитаван от най-дивите и свирепи зверове. Да не говорим за ценностите и възпитанието, които не само че са "табу", а са на път да изчезнат. Може би ще е най-добре да ги обявим за застрашен вид и да се помъчим да съхраним, доколкото можем, останките от тях.


Началото на тази седмица бе белязано от едно много интересно събитие -


Международния ден на думата "благодаря"


То се чества от 1994 г. насам. Явно някъде тогава сме спрели да използваме тази вежлива реплика. И сега да се замислим в действителност колко често я чуваме и, респективно, отправяме? Да благодариш не е просто някаква форма на учтивост, а жест, с който признаваш и оценяваш нечии усилия. Фредерик Дъглас кава: "Благодарността към тези, които ни правят добро - това е общоприета добродетел, а проявявайки благодарност в една или друга форма, даже и несъвършено - това е дълг на човека както пред самия себе си, така и пред тези, които му помагат". По пътя на логиката "наша светлост" - българският народ, има за какво да е благодарен не само на Бог, но и на хората, основали тази държава и на тези, които са се борили с цената на живота си за оцеляването й. За жалост вместо благодарност същите тактично се шкартират от учебния план. Сред един от "пострадалите" е и


българският поет, революционер и войвода Пейо Яворов, роден на 13.01.1878 г.


Хората, запознати с творчеството му, знаят, че то се характеризира с трагизъм, провокиран от живот, изпълнен с тежки разочарования. Именно поредицата от драматични събития, включително и несправедливи обвинения в убийство, довеждат поета до самоубийство. В едно от емблематичните си произведения - "Заточеници", може ясно да забележи горчивината, която изпитва той: "...Рушители на гнет вековен, продаде ни предател клет; служители на дълг синовен, осъди ни врага заклет... А можехме, родино свидна, ний можехме с докраен жар да водим бой - съдба завидна! - край твоя стар олтар". След тези редове е хубаво отново да се върнем към началото, за да се опитаме да проумеем - генетично заложено ли ни е да пречим на можещите и знаещите? Или просто не сме в състояние да асимилираме и приемем факта, че съществуват и хора, които винаги са готови да се борят и не робуват на сентенцията "няма как да стане"? Кога най-после ще разберем, че разединението и агресията по-скоро ще ни затрият, отколкото да ни оправят живота?
И като стана дума за радетели на българската свобода, би било много неблагодарно да не отбележим, че


на днешната дата през 1895 г. се ражда Гео Милев - автор на прочутата поема "Септември"


(за информация на по-младите - творбата е посветена на Септемврийското въстание). Заради нея поетът е осъден на година затвор, парична глоба, лишен е и от граждански права (все едно от там може да ги упражнява!). За капак на всичко изчезва безследно от самата полиция, където е бил привикан за "скромна справка". Едва през 50-те години на миналия век откриват тленните му останки, и то в масов гроб. Според данните, причината за смъртта му е удушаване с тел. Човек направо да се чуди кое е по-образователно - филмите с насилие, които гледаме, или родните способи за изтребване на интелигенцията? А сега се сетихме да се оплакваме, че вече имаме проблем и с агресивното поведение, ширещо се по родните земи. Но, както се казва: "каквото повикало, такова се обадило".
Между другото, небезизвестният Мартин Лутър Кинг, който споделя една рождена дата, но не и година, с Гео Милев, също ясно е стигнал до следния извод:


"Верижната реакция, при която омразата поражда омраза, трябва да бъде пречупена


или ние ще рухнем в тъмната пропаст на взаимното унищожение. ...Трябва да се научим да живеем заедно като братя, или да загинем заедно като глупаци". Естествено, всеки човек, отличаващ се с драстично повече мозък от масата, бива преследван като дивеч. В повечето случаи и завършва като него, но това е друг въпрос. А дали някой се замисля, че подобна "нездравословна политика" е нож с две остриета? И то просто, защото се лишаваш от хора, които са в състояние да те избавят от проблемите. Когато те изчезнат, положението рязко се забатачва!


Дрождите са причина за наднорменото тегло


Добре, че немския биолог Теодор Шван не го е сполетяла някоя от съдбите на по-горните ни герои. Благодарение на неговия принос се знае що е метаболизъм. Освен че първи въвежда понятието, Шван дава формулировка относно клетъчната теория за строежа на организмите, както и открива биологичната природа на дрождите. Те, от своя страна, както знаете, се явяват вид гъбичка, чийто свръхрастеж в тялото предизвиква тежки устойчиви инфекции. И не само - те са в състояние да командват нашия метаболизъм. В последните години учените ясно установиха неоспорима връзка между гъбичките и килограмите на човека. Доказателство за същото твърдение е, че хора с наднормено тегло не се повлияват от никакви хранителни режими, а пък индивиди с ниско такова не са в състояние да качат и задържат необходимите килограми. За жалост, в повечето случаи гъбичките си партнират с бактерии. Което освен че затруднява лечебния процес, може и сериозно да заблуди провеждащия го. За това в такива случаи е необходима много точна диагностика преди пристъпването към цялостната терапия. Важно е да се спомене, че понякога в желанието си да ликвидираме нашественика, ние всъщност го храним и му предоставяме комфортна среда за престой. Не трябва да се изключва и възможността за комбинацията "Света Троица" - гъбичка, паразит, бактерия, която много лесно може да изпрати поразения при светците.
Но, както се казва за довиждане: "Мактуб - така е писано"!


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

огнена маймуна · 23:00 · 14.01.2016
Като сте му отделили цяла страница на Доктора и сте го сложили редом с Яворов и Гео Милев, поне да му бяхте подбрали някоя по-добра снимка....
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент