Забраниха фирми за горива да си общуват

Забраниха фирми за горива да си общуват | StandartNews.com

Компаниите за търговия с горива въвеждат правила, според които служители на конкурентни фирми няма да имат право да си общуват. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила предложените от шестте дружества за търговия с горива мерки за гарантиране на свободната конкуренция под формата на нови вътрешни процедури за работа, гласи съобщение на Комисията.

Шестте компании, срещу които се водеше производството за нарушение - Shell, OMV България, Петрол, НИС Петрол, Лукойл и Еко, са предложили да се забранят контактите между служители на конкурентни бензиностанции, както и обсъждане, получаване или предоставяне на търговска информация в рамките на работата в Сдружение „Българска петролна и газова асоциация".

Тези мерки са одобрени от КЗК. Комисията е одобрила и въвеждането на дисциплинарно наказание – уволнение за служители, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация.

В края на март тази година КЗК излезе със заключение по производството, което трябваше да установи дали има непазарни практики при търговията с горива у нас. Постановено бе, че на пазара за търговия на дребно с горива няма ценови картел, а само обмен на информация. Обменът на информация се отнася до цени, които вече действат, но няма доказателства, че има споразумения за определяне на цената, обясниха от регулатора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай