US фирми с интерес към земеделието в България

US фирми с интерес към земеделието в България | StandartNews.com

Големи американски компании имат интерес за инвестиции в българското селско стопанство и хранително-вкусова промишленост. Това стана ясно на вчерашната им среща с министъра на земеделието Румен Порожанов. Фирмите са част от търговска мисия, организирана от Американо-Централноевропейската бизнес асоциация от Вашингтон.

На срещата бяха обсъдени плановете за разширяване на инвестициите на фирма, която вече има бизнес у нас. Засегнат беше и въпросът за производството на биогорива след 2020 г., като предстои дебат по темата на ниво Европейски парламент и Европейска комисия.

Зам.-министърът на земеделието д-р Лозана Василева пък откри в петък конференция на тема „Безопасност и съответствие на продуктите за износ в САЩ". На форума директорът дирекция „Контрол на храните" към Българската агенция по безопасност на храните д-р Любомир Кулински увери, че в лицето на БАБХ родните фирми могат да намерят надежден партньор.

Аграрният стокообмен между България и САЩ през 2016 г. е за 104,2 млн. долара, което е ръст с 5,7%. Водещите селскостопански продукти в родния износ за САЩ са тютюнът и слънчогледът, при който през 2016 г. има ръст от близо 23%, следвани от сирена и извара, зеленчуци, хлебни, тестени, сладкарски или бисквитени продукти. Най-значителен е вносът от САЩ на алкохол и суровини за хранително-вкусовата промишленост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай