Тролеите у нас плачат за подмяна

Тролеите у нас плачат за подмяна | StandartNews.com

София. Целият тролейбусен парк в страната има нужда от обновяване, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски в Министерски съвет. Около 480 тролейбуси изпълняват маршрути по над 100 линии в 14 градове на България.

Премиерът Бойко Борисов е възложил на министъра да се изготви доклад-анализ от страна на Министерството на транспорта за текущото състояние на тролейбусния транспорт и потенциалните възможности. Това е станало на едно от заседанията на правителството преди време, а причината е свързана с високите цени на горивата и възможността този вид транспорт да бъде алтернатива на автобусния в обществените превози в градска среда.

Готовият доклад е бил представен на днешното заседание на правителството. Министърът по управление на евросредствата Томислав Дончев преговаря с комисарите от Европейската комисия, голяма част от темите, засегнати в доклада, да бъдат финансирани от Оперативна програма „Околна среда”.

Считам, че този доклад би могъл да послужи като една база за разработване на проекти за екологичен градски транспорт, които да могат да се финансират от Оперативна програма „Околна среда”, каза Московски.

По думите му в доклада е записано, че ако основният критерий е брой жители, е възможно във всички областни градове да бъде изградена необходимата контактна мрежа и да се въведе тролейбусен транспорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай