Трети сме в състезание по пестене на ток

Трети сме в състезание по пестене на ток | StandartNews.com

София. България е на трето място в европейско състезание за пестене на енергия в домакинствата, съобщи инж. Здравко Георгиев, изпълнителен директор на Софийска енергийна агенция – СОФЕНА. Той представи резултатите от надпреварата "Климатична купа за граждани на Европа”.

В нея участват домакинства от 10 държави и области, които се състезават на национално и европейско ниво. Надпреварата мултиплицира опита на Германия за поощряване на домакинствата да пестят енергия.

Състезанието се провежда на две нива – регионално и европейско. Всяко домакинство може да се научи как да пести енергия и това състезание му дава тази възможност. Разработен е софтуер, в който домакинствата с регистрация в интернет от сметки и фактури получават индикация какво е потреблението на сходни домакинства в други европейски държави.

Наградният фонд за България е 2000 евро, които се раздават в три категории – обща спестена електроенергия, спестена електроенергия, когато домакинствата се отопляват на ток, и спестена електроенергия, когато домакинствата не се отопляват на ток. Наградата се осигурява от ЧЕЗ. Има ежемесечна томбола. През февруари три домакинства са получили енергоспестяващи крушки. В България броят на включените
домакинства е около 500 при крайна цел 750.

Големият победител ще бъде определен на базата на брой домакинства и реално постигнати икономии. В оставащите два месеца до края на състезанието България може да надмине останалите участници.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай