ТЕМА ОТ ДЕНЯ: Работници с договор и за 4 часа

ТЕМА ОТ ДЕНЯ: Работници с договор и за 4 часа | StandartNews.com

Сезонни работници ще могат да се наемат вече и на половин работен ден. Еднодневните им трудови договори ще могат да бъдат не само 8 - часови, но и 4-часови. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, гласувани вчера на първо четене от парламента. Идеята бе подкрепена от 90 народни представители, 7 бяха против, 46 се въздържаха.
Целта е да се осигури гъвкаво прилагане на трудовите договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, а също така по-коректно да се изчисляват дължимите възнаграждения и осигурителни вноски. При този тип договори не се признава трудов стаж, но се трупа осигурителен, а работодателят плаща здравни и социални осигуровки.
БСП и ДПС се обявиха против промените. Разпоредбата за еднодневните договори не се нуждае от поправки, а от отмяна, каза социалистът Георги Гьоков.

Промените са внесени по настояване на земеделските стопани, отговори зам.-шефката на социалната комисия в НС Светлана Ангелова (ГЕРБ) и даде пример със розобера и прибирането на лавандулата.

Председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов от ДПС пък изтъкна, че докато измененията влязат в сила, розоберът ще е свършил и проектът няма да свърши никаква работа.

Промени, свързани с извънредния труд на МВР-служителите, назначени по Закона за държавния служител или Кодекса на труда, въвеждат още поправките, гласувани вчера. Те разширяват кръга от лица, които имат право на заплащане за извънреден труд, когато става дума зa paбoтa, cвъpзaнa c пpoвeждaнeтo нa избopи, изгoтвянeтo нa eĸcпepтизи и пcиxoлoгичecĸo пoдпoмaгaнe пpи oпepaтивнo – издиpвaтeлни дeйнocти и oвлaдявaнe нa ĸpитични cитyaции.

Темата предизвика нов спор в пленарната зала. Красимир Янков (БСП) заяви, че така хаосът в МВР щял да продължи. По думите му допустимият извънреден труд на служителите на МВР, чийто статут е уреден по Кодекса на труда, ще е 150 часа годишно, а на тези по специалния закон - по 280 часа годишно. „Нали работят в екип", попита риторично той.

Промените в Кодекса на труда са в полза на служителите в МВР и на селскостопанските работници. По-добре да имаш договор за четири часа, отколкото да нямаш никакъв, по-добре да имаш някакви осигурителни права, отколкото да нямаш никакви, контрира председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Според него единственото, което трябва да се прецизира, е да не може да се злоупотребява с еднодневните трудови договори. По думите му по време на избори се работи денонощно и това важи за цялата администрация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай