Строим 400-киловолтов далекопровод за Гърция

Строим 400-киловолтов далекопровод за Гърция | StandartNews.com

България ще построи нов 400-киловолтов далекопровод за Гърция. Това става ясно от заповед, подписана от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, за одобряване на подробен устройствен план за изграждане на бъдещия електропровод. Съоръжението ще свързва подстанциите „Марица-изток" и „Неа Санта" в Гърция и ще служи основно за износ на електроенергия към южната ни съседка. Далекопроводът ще е с дължина 122 км на наша територия и 29 км - на гръцка, а капацитет му ще е 1500 МВт.

Проектът е част от приоритетния за България електроенергиен коридор „Север-юг" и е определен за обект с национално значение. Поради това проектът е включен в 10-годишния план за развитие на електропреносната мрежа на нашия Електроенергиен системен оператор (ЕСО) и в 10-годишния план за развитие на Европейската мрежа на електроенергийните преносни оператори ENTSO-E.

От заповедта става ясно още, че трасето на бъдещия далекопровод ще минава далече от урбанизираните територии на общините Симеоновград, Хасково, Харманли, Кърджали, Момчилград и Кирково. Изграждането на електропровода ще допринесе за увеличаване на електропреносните възможности на енергийната система между двете съседни страни и до значително увеличение на сигурността на доставките на електроенергия на Балканите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай