Румъния: Горим с 50 млн. евро заради българите

Румъния: Горим с 50 млн. евро заради българите | StandartNews.com

Букурещ. Румъния рискува да загуби над 50 млн. евро безвъзмездна помощ от ЕС заради забавянето от българска страна на строежа на моста на Дунав Видин-Калафат, пише местният в. "Капитал".

Изданието отбелязва, че необичайното в случая е, че вината не е в румънската страна, а в българската. "Строежът на моста върви бавно, въпреки че нашата страна е завършила работата на своя бряг. Европейската комисия обаче може да наложи финансови корекции и на Румъния, тъй като в Брюксел се смята, че мостът е общ проект на двете държави. Засега българската страна спечели още малко време, като удължи меморандума за финансиране до 1 януари 2013 г., но както вървят работите, рискът от загуба на европейските средства не е премахнат, посочва "Капитал".

Наскоро министърът на транспорта Ивайло Московски уточни, че срокът за завършване на съоръжението повече няма да бъде удължаван и Дунав мост 2 трябва да заработи до края на 2012 г. Докато чака българската страна, румънската трябва да наеме охранителна фирма, за да предотврати опасността местни жители да предадат за старо желязо релсите, парапетите и медните кабели, добавя "Капитал".

Строежът на Дунав мост 2 ще струва 27 млн. евро повече от тръжната цена, с която испанска фирма спечели поръчката преди близо 5 години. Отдавна се говореше за оскъпяването на един от най-големите инфраструктурни проекти в България, но миналия месец стана ясно, че цената ще е близо 30 на сто по- висока от записаната в договора 100 млн. евро. През април български работници се оплакаха, че им плащат пет пъти по-малко от испанците. Проверка на Инспекцията по труда доказа, че всичко е законно.
 
През септември бе открит ремонтираният Дунав мост при Русе. Той беше обновен за два месеца срещу 1 700 000 лева.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай