Ремонт на кей в Новоросийск блокира износа ни за Русия

Ремонт на кей в Новоросийск блокира износа ни за Русия | StandartNews.com

Ремонт на кей в пристанище Новоросийск от два месеца блокира стокообмена по южното морско направление между България и Русия, научи "Стандарт". Поради това фериботният кораб вече се движи само между бургаския "Порт България уест" и грузинското пристанище Батуми.

"Молим да се има в предвид, че поради ремонтни дейности на кейовото място в терминала към момента нямаме посещения в пристанище Новоросийск", пише на сайта на обслужващата ферибота бургаска компания "ПБ Мениджмънт".

Нямаме абсолютно никаква информация кога ще приключи ремонтът на кея, лаконично обясниха по телефона от логистичната компания "Деспред".

Така единствената ни директна транспортна връзка с Русия остава фериботната линия Варна - Кавказ, обслужвана от нашия кораб "Варна" и руските "Авангард" и "Славянин". Което ще се отрази негативно на и без това намаляващия от години български износ към големия руски пазар.

Като правило българският експорт към Русия през последните години намалява, коментира за "Стандарт" новият председател на Управителния съвет на Българо-руската търговско-промишлена палата (БРТПП) Георги Минчев. Като цяло стокообменът ни с Русия през 2016 г. намалява с 24,73% спрямо 2015 г., което е спад с 975 млн. долара. През 2015 г. спадът е с 34,74%, или с 2,099 млрд. долара. Общо за последните три години стокообменът между ългария и Русия се е сринал с 4,158 млрд. долара, отчете Георги Минчев.

Влиянието на санкциите върху руския туристически поток също е значително, посочи още Минчев. През 2015 г. той спадна с 25,72% (144 697 души) спрямо 2014 г. Подобряването на международната конюнктура след това не беше използвана от нас, допълни той. Разочарован съм, тъй като очакванията за растеж на броя на руските туристи в България през 2017 г. бяха значително по-големи, но по ред причини това не се случи, заяви Георги Минчев.

Прогнозите бяха т.нар. руски пазар да нарасне с не по-малко от 25%, каквито бяха и предварителните заявки. Но в последния момент броят на руските туристи у нас нарасна само с около 10-12%. Каква е причината за това е въпрос на анализ, който задължително трябва да бъде направен, коментира Георги Минчев. Според мен една от причините за това са високите цени на нашия туристически пазар, заяви той. Бях в Москва в началото на юни, когато при стартирал вече сезон успяхме с по-високите си цени да раздразним руските туристи, обобщи Минчев. Така към момента България като туристическа дестинация за руски граждани заема едва 17-о място в класацията на Федералната агенция по туризъм към Министерството на културата на Русия, посочи председателят на УС на БРТПП.

Санкциите не са единствената причина за свиване на българския износ към Русия, коментира още Георги Минчев. Наистина ние губим много от тях, много повече, отколкото губи самата Русия, заяви той. На практика санкциите са стратегическа загуба за ЕС, категоричен е Георги Минчев. По последни данни Русия е загубила от санкциите между 53 и 55 млрд. долара, докато сумарните невъзстановими загуби за ЕС вече надхвърлят 100 млрд. долара, посочи Георги Минчев.

По-лошото обаче е, че пропорцията оттук нататък ще е все по-негативна за ЕС, както прогнозира още през 2014 г. един анализатор в "Блумбърг" на базата на математически модел, обясни Минчев. Според този математически модел първоначално руските загуби ще са огромни, но след втората и особено след третата година ЕС ще губи все повече и повече от загубата на руския пазар. Така санкциите изиграха ролята на катализатор за руския бизнес и на бариера пред нашите икономики, обясни Георги Минчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай