Разлог предоставя плаж на концесия

Разлог предоставя плаж на концесия | StandartNews.com

Заради инвеститорски интерес община Разлог направи първа стъпка за отдаването на концесия на 52-годишния минерален плаж в село Баня. Общинският съвет даде съгласие за провеждане на необходимите действия за строителството на „Център за активен отдих и плувни спортове" в селището, в което има над 2000 места за туристи.

„Това е начинът да се развие този обект. Общината кърпи нещата всяка година, но са необходими сериозни инвестиции, за да се модернизира това място. Само дано процедурата не се забави, защото в момента има голям интерес от бизнеса, но няма гаранция, че ще е така и след 1-2 години", заяви кметът на общината Красимир Герчев.

Основният басейн е строен в далечната 1965 г., има още един по-малък, както и две сгради – съблекалня и тоалетна. Захранването на басейните с вода става от съществуващия в близост естествен минерален извор с термоминерална вода. Тя е с дебит 22 л/секунда и температура 60-61 градуса. Поради високата температура се налага водата да бъде охладена до 26 градуса.

„Съществуващият в момента плаж е в крайно незадоволително състояние. Някои от съоръженията са амортизирани и неподходящи за използване. Минералната вода е с изключително благоприятни и оздравителни функции, но не се използва пълноценно", каза градоначалникът.

Общината ще има и конкретни условия към бъдещия концесионер – да направи 4 басейна, да не строи хотелска част, учениците от общината да ползват през лятната ваканция безплатно плажа по време на инициативата „Плувно лято". В момента има наплив на туристи в село Баня, но много от малките хотели и повечето от къщите за гости нямат собствени басейни. Налага се техните гости да ходят в минералните басейни на по-големите комплекси, но там цените са от 30 лв. нагоре.

„Вече сме направили проучване, че в плажове като този в Баня цените са до 10 лв. Ще искаме достъпна цена за посетителите, за да може всеки жители и гост на курортното селище да си позволи да посети басейните с лековитата и полезна минералната вода", допълни Красимир Герчев.

Концесионерът ще има задължението за дългосрочно поддържане и управление на плажа. Това ще гарантира приходи за общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай