Ръстът на културния туризъм изпревари морския

Ръстът на културния туризъм изпревари морския | StandartNews.com

Ръстът на културния туризъм изпревари този на морските курорти. Това стана ясно по време на Петата годишна среща между бизнеса и местната власт, организирана от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти в партньорство с община Ловеч.

Увеличава се броят на гостите, които искат да разглеждат културно-исторически забележителности, а ръстът само по време на активния летен туристически сезон е бил между 20 и 30 % в различните общини. Докато този по морето е значително по-малък, обясни Даниела Стоева от Управителния съвет на АБТТА.

Отличник по този показател е община Велико Търново с ръст от 34,2 % в броя на туристите през периода април-август на тази година спрямо 2016. Увеличението в София е 21,4 %, а в Пловдив - 19,2 на сто.

В същото време ръстът в област Бургас за същия период е 4 %, а в област Варна дори има спад от 2 %. За първи път по време на срещата между бизнеса и местните власти ще бъдат наградени и общините-отличници, които създават най-добър туристически продукт и успяват да промотират дестинацията си успешно, заяви зам.-председателят на УС на АБТТА Ирина Найденова.

Ние осъзнаваме, че туризмът е от изключително значение за развитието на всеки един град, а тази среща е подходяща платформа за съвместна работа и задълбочаване на партньорството между общините и бизнеса, обясни кметът на Ловеч Корнелия Маринова /на снимката/. През лятото на 2018 година градът ще има изцяло нов облик след мащабната програма на общината за модернизиране на града. Тя подчерта, че Ловеч продължава да развива потенциала си като туристическа дестинация с акцент върху поклоническия туризъм. В Ловеч е построен четвъртият катедрален храм в България и вторият по големите след "Александър Невски" в София като регионът може да предложи и посещения на други църкви и манастири, които да превърнат дестинацията в интересна за религиозен туризъм, обясни Маринова. Освен най-силното оръжие на Ловеч, уникалният Покрит мост, построен от майстор Кольо Фичето, градът привлича гости за семеен туризъм и с втория по големина зоопарк в страната и организиране на фестивали, празници и събития. През първите 9 месеца приходите от сектора в града са се увеличили с 20 % спрямо 2016 година, сочи още Маринова.

Практиката показва, че след годишните срещи между бизнеса и местната власт общините, които участват в събитието или са негови домакини, отчитат ръст от около 15 % през следващите години. През тази година пред колегите си ще се представят 17 общини като участниците от местните власти са значително повече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай