Работодателите отново се противопоставят на минималните осигурителни прагове

Работодателите отново се противопоставят на минималните осигурителни прагове | StandartNews.com

Работодателски организации призоваха своите членове да бойкотират преговорите за определяне на минимални осигурителни доходи за 2019 г., съобщава Дарик. В писмо до браншовите организации, от бизнеса настояват за отказ от участие за трета поредна година, тъй като това договаряне води до увеличаване на сивия сектор и до намаляване на реалните възнаграждения на работещите у нас.


Минималните осигурителни доходи, които се договарят между бизнеса и синдикатите всяка година, са отживелица и трябва да бъдат премахнати – за това настояват за пореден път четирите работодателски организации.


Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал няма връзка между ръста на минималните осигурителни доходи и ръста на събраните осигуровки. "Миналата година бяха административно увеличени, по-миналата година не бяха увеличавани. И двете години като следствие имаме един и същи резултат - 14% ръст на събраните осигуровки", заяви Велев.
В същото време минималните прагове са причина в някои сектори работниците да получават по-ниски реални заплати и да се увеличава сивият сектор.


Велев посочи като пример общинските болници, в които служителите се назначават със заплати на съответните прагове, но бюджетът на болницата не може да си го позволи. "Реалната им заплата е по-ниска от тези прагове и удръжките, които се правят от нея са на база на тези по-високи прагове, т.е. в по-големи размери. При едно такова административно увеличаване на праговете, тези хора ще получават по-малък нетен доход ", разясни още той.


От бизнеса припомнят, че правителството планира ръст на минималната работна заплата и на компенсацията на един работещ с 6,6% при двойно по-нисък ръст на производителността на труда от 3,2 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай