Привличаме товари от Кавказ и Централна Азия

Баку става голям транспортен хъб по Пътя на коприната, Варна и Бургас - врата към Европа

Привличаме товари от Кавказ и Централна Азия | StandartNews.com

Имаме отличен потенциал за привличането на огромни потоци товари между пристанищата Варна и Бургас и Каспийския регион през Черно море. Това обясни специално за "Стандарт" инж. Ангел Забуртов, генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура" (ДППИ).

Става въпрос не за откриване на нови коридори, а за реализация на добре известния транспортен коридор Европа - Кавказ - Азия (TRASECA), за който много се говори от четвърт век, но вече назряват условията той да се осъществи и на дело, коментира инж. Забуртов. Тези условия се създават от Азербайджан, който усилено работи за превръщането на Баку в голям транспортен хъб по Пътя на коприната, обясни той.

За целта в средата на май президентът на Азербайджан Илхам Алиев подписа указ за създаването на нова Зона за свободна търговия край гр. Алат, на 70 км южно от Баку, по подобие на тези в Дубай и Сингапур, посочи инж. Забуртов. Тази зона вече ускорено се строи, за да открие нови възможности пред товаропотока между Кавказкия регион и Централна Азия, от една страна, и Европа, от друга, обясни шефът на ДППИ. Новата зона край Алат е много удобна, тъй като е близо и до границата с Иран и ще привлече товари от Персийския залив, а през Каспийско море - и от Казахстан, Туркменистан, Узбекистан и по-далечни страни, каза Забуртов.

Сега въпросът е България да търси своите възможности за привличане на част от този огромен бъдещ товаропоток между Европа и Азия през своите черноморски пристанища Варна и Бургас, подчерта инж. Ангел Забуртов. Темата е била обсъждана неотдавна на международната конференция за пристанищата на бъдещето в Баку и ще бъде поставена отново в близките дни в столицата на Азербайджан, посочи генералният директор на ДППИ инж. Ангел Забуртов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай