Приходите от родния софтуер са 1,37 млрд.

Приходите от родния софтуер са 1,37 млрд. | StandartNews.com

Средното възнаграждение на специалистите, които работят в бранша, е четири пъти по-високо от средното за България

София. Софтуерният бизнес е сред най-бързо развиващите се индустрии у нас. Делът на българския софтуерен бранш от брутния вътрешен продукт на страната се е увеличил около три пъти през последните няколко години - от 2005 г. насам. От ръководството на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) съобщиха, че очакват софтуерният бизнес да достигне 1,74% от БВП през 2014 г. Членовете на управителния съвет на асоциацията заявиха, че са били много приятно изненадани от положителните резултати - приходите в сектора вероятно ще отбележат ръст с около 15%, като ще достигнат 1,373 млрд. лева за тази година. През 2013 г. те са били 1,198 млрд. лева. 60% от приходите на софтуерните компании са от износ на продукти и услуги, като най-често изнасяме за САЩ, Канада и страните от Западна Европа.

Средното възнаграждение на специалистите, които работят в бранша, е четири пъти по-високо от средното за България. Средното месечно брутно възнаграждение (заплати и бонуси) за сектора за тази година се очаква да е 3510 лв., което е ръст с 5% на годишна база. През 2013 г. то е било 3330 лв. Броят на работните места в софтуерната индустрия също нараства всяка година с между 6 и 10%, като за 2014 г. те са около 17 000. В компаниите почти постоянно има свободни позиции, поради недостига на ИТ специалисти у нас, каза зам.-председателят на Управителния съвет на БАСКОМ Явор Джонев.

В доклада за състоянието на софтуерната индустрия у нас са използвани резултати от допитване до фирми от бранша и анализ, изготвен от независима консултантска компания по поръчка на БАСКОМ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай