15:35 ч.

03.01.18

2 мин.

0

4

0

Предлагат забрана за достъп на коли до втория лифт в Банско

от редактор |

Предлагат забрана за достъп на коли до втория лифт в Банско

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще настоява при изграждане на втори кабинков лифт в ски зоната над Банско да се забрани достъпът до нея с автомобили. Той обяви това по време на едночасова сесия във фейсбук страницата на Министерството на околната среда и водите.


Министърът отговаря на въпроси на граждани за Национален парк „Пирин" чрез жива видеовръзка. Министърът каза, че в момента голяма част от туристите се качват в ски зоната с коли, което увеличава замърсяването в района.


„Разпоредил съм на ръководството на „Пирин" да прегледа пътя и щетите, които са нанесени от автомобилите", каза Димов, като отбеляза, че допустимото строителство в рамките на парка е близо 48%, като в 45 на сто от разрешените зони е допустимо само изграждане на водохващане за питейни нужди.


„В 2% процента от територията в района над Банско е позволено строителство на ски съоръжения, подобно строителство е допустимо и на територията на 0,6% от парка над Добринище. Строителството на спортни съоръжения обхваща единствено изграждане на лифтове, влекове и ски зони. Няма да бъде допускано строителство на хотели и ресторанти", обяви отново министърът, както и че планът за управление на парк „Пирин" не е свързан с разрешаването на изграждане на лифтове.


Нено Димов обяви още, че към днешна дата в екоминистерството не е постъпило предложение за изграждане на втори лифт над Банско. Той допълни, че утре му предстои да разговаря с концесионера на ски зоната.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 14:37 · 04.01.2018
много добро предложение, аз съм "за"
Алексиев · 22:34 · 03.01.2018
Подкрепям. След изграждането на втори кабинков лифт ще може да бъде преустановен достъпа на автомобили в планината. Реално вредните изгорели газове нанасят много сериозни щети, както на дърветата, така и на животните в планината.
Петър · 19:07 · 03.01.2018
Насаждането на мнения, че с този лифт ще се съсипе Пирин са смехотворни и продиктувани от частни интереси, нямащи нищо общо с грижата за природата!
Потребител · 18:06 · 03.01.2018
Предлагам на Министъра само тези, които имат кредитни и дебитни карти и депозитни сметки в ПИБ да могат да имат достъп до НП Пирин!!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент