Правят юбилейна монета за 140 г. от Освобождението

БНБ обяви конкурс за три сребърни и една златна монета, пускат ги през 2018 г.

Правят юбилейна монета за 140 г. от Освобождението | StandartNews.com

Сребърна юбилейна монета ще пусне Българската народна банка догодина по повод 140 годишнината от Освобождението. Възпоменателната пара "140 години от Освобождението на България" е на историческа тематика ще бъде емитирана през февруари догодина. Номиналът й е 10 лева. През 2018 г. колекционерите ще могат да се сдобият с още две сребърни монети от 10 лева и една златна с номинал 100 лв.

БНБ финансова институция вече обяви анонимни конкурси за изработване на художествени проекти на възпоменателните монети. Графичните проекти ще бъдат представяни до края на октомври.

През октомври 2018 г. БНБ ще емитира още една сребърна монета. На нея ще бъде изобразено едно от най-старите дървета у нас и в Европа, а възпоменателната монета носи името "Старият бряст в Сливен".

През следващата година ще бъде изсечена и още една монета на историческа тема, която ще бъде пусната в обръщение през септември. Тя ще е с частично позлатяване и ще е с образа на един от най-великите български царе, известен с брилянтната си дипломация - цар Иван Асен II.

Най-скъпата монета, която ще бъде изсечена догодина е възпоменателната "Св. Първомъченик Стефан", която ще е изработена от злато.

Догодина ще бъде емитирана и сребърна монета по повод председателството на страната ни на Съвета на Европа. Тя ще е с номинал 10 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай