Полските яйца за католиците

Родните производители не очакват заливане на пазара с внос

Полските яйца за католиците | StandartNews.com

София. Евтини яйца от Полша тази година няма да залеят родния пазар педи Великден, смята директорът на най-голямото предприятие за производство на яйца у нас "Зора и птици - Дончево" Иван Иванов. Причината е, че тази година има съвпадение на католическия и православния Великден, обясни Иванов. През миналата година търговската мрежа у нас беше залята от евтини полски яйца, които подбиваха цената на родното производство. Сега обаче евтините яйца от Полша, където се субсидира износът, се доставят в католическите страни от Европа.

В момента яйцата размер М, излезли от поточната линия на добруджанската ферма, са с цена 17 ст. с ДДС, докато миналата година цената им е била 19 ст., каза Иванов. Фермата предлага яйца с размер L за 19 ст., при цена от 20 ст. през 2013 г. По магазините яйцата от Дончево се предлагат на цена от 20 до 22 ст. според размера. В момента най-голямата конкуренция на фермите, които произвеждат яйца от щастливи кокошки, защото всички производители още през 2012 г. въведоха във фермите си европейските изисквания, е нерегламентираната търговия с кокоши продукти домашно производство. Ежедневно по пазара в Добрич и различните квартали има предлагане директно от багажник на лек автомобил. Почти месец преди големия християнски празник яйцата от багажник се търгуваха за по 18-20 ст., като предлагащият винаги гарантира качество.

За първи път родните производители бяха подпомогнати през миналата година с въведените национални доплащания за яйцата, като Иванов се надява това да продължи. Добруджански яйца се изнасят в Кипър, Германия, Румъния и Италия, като седмично тръгват по един-два ТИР-а, всеки с по 300 000 яйца. Постоянни договори няма, а износът се определя от търсенето на пазара.

Ярешкото измести агнешкото

Ярешкото измести агнешкото от великденската трапеза. Яретата с цена от 6 лв. за килограм живо тегло са предпочитани в Благоевград пред традиционните агнета, които са на същата цена. Причината е, че от едно 15-килограмово яре излизат 9 кг чисто месо. При агнетата обаче то е около 6-7 кг, съобщава darikfinance.bg. Заради скока в търсенето цената на ярешкото месо се вдигна за разлика от тази на агнешкото. Миналата година агнетата също бяха по 6 лв. за килограм живо тегло, докато яретата миналата година се търгуваха по 4-5 лв. за кг, а сега излизат с 1-2 лв. по-скъпо.

Всички стоки с етикет къде са произведени

Етикетът "Произведено в" трябва да бъде задължителен и за нехранителни стоки, които се продават в ЕС, реши Европейският парламент. На етикета трябва да се посочва страната, където е произведена стоката, а не просто, че произхожда от ЕС, смятат евродепутатите. Целта е затягане на изискванията за безопасност на стоките. В момента поставянето на етикет със страната на произход за нехранителните стоки е доброволно. А 10% от стоките, попаднали в системата за ранно предупреждение за опасни нехранителни стоки на ЕС - RAPEX, не могат да бъдат проследени до производителя. Затова Европейската комисия предложи задължително обозначаване на страната на произход. Но държавите членки не успяха да се обединят около обща позиция по този въпрос и така блокираха преговорите по регламента. С гласуването на текстовете на първо четене от Европейския парламент се гарантира, че извършеното по време на настоящия мандат ще може да бъде продължено от новия състав на Парламента и преговорите с държавите членки ще продължат. Само производителите на лекарства от ЕС ще могат да избират дали да слагат "Произведено в ЕС", или етикет с името на страната си, реши ЕП. Идеята е за стоки, произведени на повече от едно място, "страната на произход" да е тази, в която стоките претърпяват последната съществена преработка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай