Пивоварна инвестира €30 млн. в Хасково

Пивоварна инвестира €30 млн. в Хасково | StandartNews.com

Пречиствателната станция на завода ще произвежда биогаз

Най-големите инвестиции в пивоварния бранш у нас за последните две години са направени в пивоварната "Астика" край Хасково. Това обяви Марко Ниаваро, генерален директор на "Каменица" АД, която е собственик на пивоварната. Ниаваро откри модернизираната структура на пивоварната. В логистичната база, която е разширена на терен от 20 000 кв. м, в изградената пречиствателна станция и в производствените технологии, вложенията за 18 месеца са 30 млн. евро. Това превръща Хасково в града с най-голяма частна инвестиция в региона.

От модернизираната логистична база дружеството отчита спад с около 10% на логистичните си разходи, посочи Марко Ниаваро. Не малко пари са инвестирани в изграждането на пречиствателна станция за отпадни води с анаеробен реактор, която е уникална за България заради възможността за производството на биогаз, който ще се използва за производствените нужди. Общата стойност за интегриране на иновативната технология е близо 3 млн. лв. и ще позволи пречистването на 60% от отпадъчните води, отделяни в производствената дейност на пивоварна "Астика", освен това ще пречиства и отпадните води и на всички фабрики в Северна индустриална зона на града. "Направените от нас инвестиции засвидетелстват желанието ни да се развиваме и да подобряваме производствените си мощности, с което да отговорим по-адекватно на високите очаквания на нашите клиенти и потребители", каза Марко Ниаваро.

На официалното обявяване на инвестицията и пускането в експлоатация на съоръжението присъства и Саймън Кокс, изпълнителен директор на Молсън Коорс Европа, корпорацията собственик на "Каменица" АД, който идва за първи път в Хасково. "Нека доверието ви към Хасково да остане и за напред", с тези думи кметът на Хасково Георги Иванов се обърна към Саймън Кокс и заяви, че общината е готова да помага с каквото може и дори да предостави още терени за развитието на пивоварната индустрия в града. На събитието присъстваха и депутатът Станислав Иванов, областният управител на Хасково Добри Беливанов, Стефан Димитров, областен председател на КРИБ за региона, и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай