Отчуждават терени в София за 20 млн.

Отчуждават терени в София за 20 млн. | StandartNews.com

През 2017 г. сред основните приоритети на Столичната община ще бъде отчуждаването на имоти, необходими за изграждането на метрото, улици и булеварди, ВиК мрежата и детски градини. Това заяви пред БТА Ирина Савина, зам.-кмет на София с ресор "Инвестиции и строителство". В Програмата за придобиване на собственост са заложени 20 млн. лв.
През 2017 г. продължава работата по отчуждаване на имоти за изграждане на третата метролиния, за реконструкция и разширение на бул. "Монтевидео", за изграждане на пробива на бул. "Петър Дертлиев", за изграждане на вътрешнокварталната ВиК мрежа на кв. "Модерно предградие", кв. "Горубляне", кв. "Манастирски ливади - изток", местността "Кръстова вада" и други.
Освен посочените обекти, по които вече се работи, започва подготовката за отчуждаване на частни имоти, които попадат в трасетата на обектите, които предстои да бъдат реализирани. Това включва разширение и изграждане на бул. "Ломско шосе" в участъка от ул. "Лазарица" до Околовръстния път, изграждане на Източна тангента от Северна скоростна тангента до бул. "Вл. Вазов", изграждане на бул. "Рожен" до Северната тангента, изграждане на кръгово кръстовище на бул. "Св. Климент Охридски" и бул. "Андрей Ляпчев", изграждане на гробищен парк в кв. "Горна баня", разширение на ОДЗ 36 "Пеперуда" в район "Искър" и изграждане на канализация в "Люлин".

През 2017 г. ще продължи поетапното изграждане на ВиК мрежата в кв. "Модерно предградие", кв. "Бенковски", местността "Сливница-Люлин" и кв. "Горна баня", увери зам.-кметът Ирина Савина. Два са основните източници за финансиране на тези проекти - Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и "Софийска вода" АД.

В същото време районните кметове и екипът на Столичната община работят по подготовката на апликационни форми на няколко проекта, с които ще се кандидатства за финансиране от ПУДООС.

Проектите са на стойност над 4 млн. лв. и са за изграждане на вътрешно-квартална мрежа в кв. "Горубляне", на колектор по ул. "Емилиян Станев", както и за изграждане на главен клон по "Никола Крушкин-Чолака", във връзка с отводняването на бъдещото разширение на бул. "Тодор Каблешков".

Ирина Савина припомни, че през изминалите години Столичната община е стартирала поетапното изграждане на канализация в територии на града, където такава липсва или е частично изградена - в кв. "Горубляне", кв. "Суходол", кв. "Модерно предградие", кв. "Овча купел", кв. "Горна баня", кв. "Надежда", кв. "Бенковски", гр. Банкя и др.
Обектите са реализирани със средства от ИСПА, ОП "Околна среда" 2007-2013 г., ПУДООС и от инвестиционната програма на "Софийска вода" АД.

„Най-честите трудности, които срещнахме при изпълнението на голяма част от инфраструктурните проекти, са свързани с градоустройствените и отчуждителните процедури. Въпреки това и въпреки липсата на достатъчен финансов ресурс, от 2006 г. досега не сме спрели да търсим решение за изграждане на канализационната мрежа там, където тя липсва или е частично изградена", каза Савина.

През 2016 г. на територията на Столичната община е изградена и реконструирана над 35 км ВиК мрежа, изградена е и локална пречиствателна станция в село Войнеговци, район "Нови Искър".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай