ОБЗОР: Тол таксите вдигат цените на превозите

ОБЗОР: Тол таксите вдигат цените на превозите | StandartNews.com

Тол таксите ще вдигнат цените за превоз на товари и пътници след изграждането на тол системата у нас. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на парламентарния контрол. Тежкотоварните автомобили ще плащат тол такса при преминаването си по около 55% от пътищата на България, обясни Нанков.

Тарифирането вече е в процес на изготвяне, като се очаква да бъде привлечена и международна финансова институция в подкрепа на работата на междуведомствена група по темата, каза министърът. Работи се и по определянето на обхвата на пътищата в системата, допълни той. Двете дейности са извън договора с избрания изпълнител на изграждането на тол системата. Българските превозвачи ще калкулират разходите си за тол таксите в себестойността на своята услуга, като за автобусните превози се очаква да има известни преференции при тарифирирането, коментира още Николай Нанков. Той призова за дебат по темата в парламента, за да се конкретизират детайлите. Николай Нанков напомни, че с въвеждането на тол системата ще се събират допълнителни средства за ремонт на съществуващите и за строителството на нови пътища. Той посочи, че сега у нас от преминаващите транзитно тежкотоварни автомобили остават около 50 млн. лева на годишна база, докато в Сърбия сумата е 300 млн. евро, и то за почти същите километри.

От думите му стана ясно още, че обходът на Поморие, който е с дължина 5,84 км и е част от пътя Бургас - Слънчев бряг, ще започне да се изгражда през лятото. Избран е изпълнител на обекта, но реализацията се бави заради дела от недоволни от обезщетенията собственици на земи по трасето.

По експертни оценки само за борба със свлачищата и срутищата по АМ "Люлин" за тази година са нужни над 6,3 млн лева с ДДС, каза още Нанков. Според него проектът за магистрала е бил "опорочен без мерки за укрепване на свлачищата". Сега "берем горчивите плодове от едно престъпно безхаберие при възлагането на подобни опорочени проекти. Ние в момента плащаме за проекти, които други правителства през 2007 г. са ги възлагали по този безумен начин", заяви министърът. През 2017 г. за текущ ремонт и поддържане на магистралата са похарчени 2,4 млн. лева с ДДС, от които 1,4 млн.лева - за ремонти, а над 996 хил. лева с ДДС - за зимно поддържане. За тази година ще се възлагат ремонти по магистралата според възможностите на бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и по линия на целево финансиране от държавния бюджет, каза министър Нанков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай