Обжалват датата за фалит на КТБ (ОБЗОР)

Обжалват датата за фалит на КТБ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Синдиците на трезора се срещнаха с южнокорейска корпорация

БНБ ще обжалва датата, от която СГС обяви несъстоятелността на КТБ - 6 ноември 2014 г., съобщиха от Централната банка. Според съда 6 ноември е началната дата на несъстоятелност, тъй като тогава БНБ отне лиценза й. Според централната банка обаче фактически частният трезор е в несъстоятелност от 30 септември, когато КТБ е отчела отрицателен собствен капитал и отрицателна капиталова адекватност.

Междувременно вчера излезе и поредният отчет от синдиците на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка са свършената от тях работа за седмицата. От 20 до 24 април те са събрали общо 117,2 хил. лв. от вноски по кредити, раздадени от банката. Води се дело за производство по несъстоятелност на ООД, където КТБ е кредитор с признато от синдика вземане от 42,5 млн. лв. Пристъпва се към вземане на 18,8 млн. евро в акции, заложени като обезпечение на кредит в банката. Подготвено е заявление за вземане по кредит с ипотека за 1,4 млн. лв. Подготвени са 105 уведомления за цесии, предприети след отнемане на лиценза на КТБ на 6 ноември 2014 г. за включването им в списъка на служебно приетите вземания на кредитори на банката.

Проведена е и среща с представители на международна одитна компания за възлагане на оценка на активите на банката и счетоводните операции по цесиите и прихващанията след отнемане на лиценза. Синдиците са подали три иска за обявяване за относително недействителни прихващания за 265 431 лв. Провеждат се и срещи с Фонда за гарантиране на влоговете за изготвяне на искане за оферти от лица с международен опит в разследване на банкови фалити. Синдиците са се срещнали и с представители на една от най-големите южнокорейски корпорации, пише в отчета, но не се посочва каква е била темата на разговорите им.

Търсят компания да проследи парите от фалиралата банка

В момента се водят преговори с международни компании за проследяване на паричните потоци на КТБ. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air депутатът Димитър Танев (РБ), участник във временната парламентарна комисия, която разследва източването на банката. "Голямото разпродаване на КТБ започва и ще продължи около година и половина. В същото време години наред ще се точат дела, заведени както от синдиците, така и дела на външни лица, свързани с различни интереси", коментира бившият финансов министър Муравей Радев по повод решението на СГС да започне производство по несъстоятелността. "Вероятно скоро ще бъдат атакувани съдебно цесии и прихващания", заяви той.
Според Димитър Танев извънредното законодателство по казуса дава достатъчно основания на синдиците да атакуват направените сделки. Той се съгласи, че тепърва ще има много съдебни дела. "Това огромно разграбване на банката след поставянето й под особен надзор, със сигурност ще засегне много икономически интереси, когато сделките бъдат атакувани. Това не бива да ни плаши, ние трябва да насърчим синдиците. На едно от следващите заседания на временната комисия предстои да бъдат поканени синдиците заради възможността да бъде наета международна компания с безупречна репутация, която да подпомогне проследяването на потоците и каквото може да бъде спасено от банката, да бъде спасено", каза той.

БНБ за Искров и Василев: Няма да се поддадем на никакъв натиск

"Управителят на БНБ няма да се поддаде на каквито и да е опити за натиск и отклоняване на общественото внимание и във всичките си действия се е ръководил от върховенството на закона". Такава официална позиция изразиха от БНБ по повод разпространения от "Господари на ефира" клип, на който се вижда как управителят на БНБ Иван Искров и директорът на обявената в несъстоятелност КТБ Цветан Василев пеят заедно "Назад, назад моме Калино". "Никакви събития от неофициален характер, сред поканените на които е бил и управителят на БНБ, не са влияели и няма да повлияят на принципната и последователна позиция на централната банка", казват още от БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай