08:45 ч.

12.09.18

2 мин.

0

0

0

Общината в София ще преразгледа наредбата за столове и маси по тротоарите

от редактори |

Общината в София ще преразгледа наредбата за столове и маси по тротоарите

Таксите за столове и маси на тротоара в София ще бъдат върнати за преразглеждане, съобщава Дарик. С изменение на Наредбата за преместваемите обекти в София се предвиждаше таксата за ресторанти с маси навън да стане двойна или тройна, като цените варират според зоната, в която попада заведението.


Кметът Йорданка Фандъкова е върнала за ново обсъждане в Столичния общински съвет наредбата, за да бъде прецизирано районирането. Според Наредбата за местните данъци и такси, в София има четири зони. Първата включва централните квартали „Лозенец", „Възраждане", „Триадица", „Оборище", „Средец" и „Сердика". За тях тротоарната такса е най-висока – 45 лева на месец. Според допълнението в наредбата обаче, тази цена скача двойно, а ако масите и столовете са върху подиум – тройно.


Проблемът е за заведенията в периферията на зоните – те също би трябвало да плащат такава такса, макар да има съществена разлика в оборота на тези заведения и тези на бул. „Витоша", например. До съществуването на този текст се е стигнало заради лоша представителна извадка, обясни заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов.


"Предварителните разговори, които са водили колегите, работили по наредбата, не са включвали достатъчно представителна извадка от страна на бизнеса, който работи в града и се получава така, че не само в централната зона, където едно вдигане би било по-обосновано, но и на територията на целия град се получава значително увеличение на тротоарното право, което без предварителни разговори и подготовка не е хубаво да се прави. Затова кметът връща наредбата за ново обсъждане", посочи Барбалов.


Единият вариант е да се изменят текстовете по наредбата, а другият е сегашният текст да бъде препотвърден, допълни Барбалов, макар повечето общински съветници от всички политически групи да са съгласни, че е нужна поправка.


Заместник-председателят на Общинския съвет Николай Стойнев обясни, че предстои по-детайлно обсъждане с бранша относно районите и таксите: "При предстоящото му разглеждане в Общински съвет ще отменим тази преходна разпоредба, за да можем да проведем обсъждане заедно с представителите на бранша и да мине по реда като промяна в наредбата".
Засега таксите за маси навън в останалите райони на София без изменението варират между 32 и 38 лева на месец. 32 лева е за кварталите „Нови Искър", „Връбница", „Кремиковци", „Панчарево" и „Банкя".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент