Обсъдихме газовия терминал край Александруполис с Гърция

Обсъдихме газовия терминал край Александруполис с Гърция | StandartNews.com

Българското участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Това е казала министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с министъра на околната среда и енергетиката на Гърция Йоргос Статакис, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Двамата са обсъдили актуалния статус на проекта за LNG терминал и напредъка на реализацията на междусистемната връзка Гърция - България.

Министър Петкова е запознала гръцкия си колега с резултатите от дейността на работната група, която анализира възможностите за българско участие в проекта за терминал. Двамата са се съгласили, че това участие е от ключово значение както за страната, така и за региона на Югоизточна Европа. "Синергията на този проект с изграждането на междусистемната връзка Гърция - България ще съдейства за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки", е подчертала Петкова.

Българският енергиен министър е запознала своя гост и с напредъка по реализацията на интерконектора Гърция - България. Тя е уверила министър Статакис, че българската държава е предприела всички необходими действия за успешното завършване на проекта в предвидения времеви график.

В момента са в ход процедурите за избор на доставчик на тръбите и на инженер-консултант. По първата от тези процедури участват десет кандидати от различни континенти, което е знак за оценката, която бизнесът дава на перспективността на проекта. Предстои до края на април да станат известни участниците, допуснати до втория кръг на състезанието, а изпълнителят да бъде избран през юни. Стремежът и на двете страни е реалното строителство на връзката да започне през юни, така че тя да влезе в търговска експлоатация през 2020 г., уточниха от енергийното министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай