19:50 ч.

08.11.17

2 мин.

0

2

0

Нов милионер на всеки три дни в България

от Стефан Кючуков |

Нов милионер на всеки три дни в България

Спестяванията на хората в банките скочиха с 2,574 млрд. лв. за година


Нов рекорд удариха депозитите на милионери в банките. В края на септември в страната има 775 влога на граждани със суми над 1 млн. лв., сочат данните на БНБ. Това е ръст с 32 влога за три месеца, което означава, че средно на всеки три дни се е появявал по един нов милионерски депозит. Общата сума на парите в тези най-големи влогове на граждани е скочила до 1,85 млрд. лв. Тъй като много заможни хора може да имат по няколко милионерски депозита, реално около 700 души притежават 1,85 млрд. лв.


Най-голям ръст от 4,4% има при депозитите със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. За три месеца те нарастват с 333 броя и достигат 7865 броя, сочат данните на БНБ. В рамките на година при тези влогове също има най-голям ръст, който е почти 17%. Увеличават се и влоговете със суми между 500 хил. и 1 млн. лв., като в края на септември те са 1 283 броя.


Всъщност, увеличава се броят на всички влогове със суми над 10 хил. лв., сочат данните на БНБ. Като те са малко над 1 млн. броя. Много от заможните хора всъщност имат по няколко депозита в различни валути и различни банки. Така под 1 млн. българи може да се каже, че са богати или са от средната класа. А останалите над 6 млн. българи не могат да се похвалят, че имат спестени над 10 хил. лв., колкото струва една прилична кола на старо.


И докато богатите и хората от средната класа трупат пари в банките, бедните са принудени да теглят от спестяванията си за да вържат семейния бюджет. Депозитите със суми до 10 хил. лв. намаляват общо с над 91 хил. броя в рамките на три месеца. В резултат общият брой на депозитите на граждани намалява със 79,9 хил. броя. Общата сума на спестяванията на граждани обаче се увеличава с 606 млн. лв. за три месеца, или с 2,574 млрд. лв. за година и в края на септември достига 46,4 млрд. лв.


Кредитите на граждани на стойност над 1 млн. лв. обаче намаляват през тримесечието с 41 броя и в края на септември са 280 броя.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:26 · 09.11.2017
БНБ ще е идеален източник на списъците за разстрел...скоро, много скоро
Потребител · 01:42 · 09.11.2017
"в страната има 775 влога на граждани със суми над 1 млн. лв., сочат данните на БНБ. Това е ръст с 32 влога за три месеца" - tova pokazva , 4e upravnizite yako smu4at d'rgavata. Ne gubyat vreme - sa 3 meseza -milion zavli4at. No da snaete 4e vsi4ko si ima zena. Tesi "milioneri" razoriha B'lgaria.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент