"Нестле" продава по цял свят КitKаt от София

"Нестле" продава по цял свят КitKаt от София | StandartNews.com

Компанията очаква 25 млн. лева печалба за 2016 г.

Десертът "КitКаt", произведен във фабриката на "Нестле" в София, се изнася за 45 точки в света. Това съобщи Мариан Маринов, финансов мениджър на компанията, която преди 23 г. приватизира софийската фабрика "Малчика". Сега тя е един от трите центара в Европа, където се произвежда десертът.

В София се правят и разновидности, които не се предлагат на нашия пазар. Такива например са КitКаt хапки, опаковани в специални торбички, предназначени за Великобритания, каза Мартин Крон, метиджър на фабриката за щоколадови продукти и бисквитки "Нестле-България". Той уточни, че за производството на този десерт са направени над 1 млн. лв. инвестиции.

КitКаt с хрупкави парченца шоколад пък се изнася за Канада. Тези продукти не се предлагат у нас, защото пазарни проучвания са показали, че няма да е рентабилно. В същото време в България се внася десерт "Lion", произведен във фабриката на компанията в Полша.

Само за българския пазар е предназначено производството на вафли "Мура".
На 1 октомври 2016 г. компанията прехвърли сладоледения си бизнес към съвместното дружество с британската компания R&R. Сладоледеният джойнт венчър се казва Froneri и е базиран във Великобритания. Компанията планира заедно с партньорите да осъществява продажби в над 20 страни с обем около 2,7 млрд. швейцарски франка. Фризерите за сладолед на "Нестле" у нас обаче няма да бъдат ребрандирани.

"Нестле" е инвестирала в България 11,5 млн. лева през миналата година, а от стъпването си в страната преди 23 г. вложенията възлизат на 265 млн. лева. За 2017 т. "Нестле България" планира инвестиции от 5.5 млн. лв.
За 2016 г. оборотът на дружеството у нас е 257 млн. лева, като 35% от продажбите му идват от износ.
Производителят на храни отчита годишен оборот за България за 2016 г. от 257 млн. лв., като се очаква да отчете печалба от 25 млн. лв. Ръстът в обема е 2%.

Като цяло глобалните продажби на компанията през 2016 г. са за 89,5 млрд. швейцарски франка, заяви Емануел Артур, изпълнителен директор на Нестле България АД. Дружеството отбелязва органичен ръст от 3,2% и 2,4% ръст в обема, като се очаква да бъде окончателно отчетена печалба от 13,7 млрд. швейцарски франка.
Компанията има 328 хил. служители в над 150 страни, 418 фабрики в 86 държави и всеки ден продава 1 млрд. продукта.


Нестле България е пазарен лидер у нас в продажбите на кафе напитки /67.6%/, кулинарни продукти /61.6%/, шоколадови десерти /17.2%/, зърнени закуски /37.9%/ и храни за деца /15.6%/ и втора при храни за домашни любимци (18.7%).

У нас най-популярната марка на компанията е "Нескафе 3 в 1", следвана от "КitKаt" и "Нескафе Долче Густо".
Предстои за българския пазар да бъдат разработени нови продукти, като един от тях ще бъде "Нескафе 3 в 1 кафява захар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай