Нанков: 2018-а ще е критична за пътната инфраструктура

Нанков: 2018-а ще е критична за пътната инфраструктура | StandartNews.com

Инвестициите в инфраструктура ще продължат и през 2018 г., като за тази цел ще се използват средства от оперативните програми, от националния и общинските бюджети. Подобно, обаче, пристрастяване към евросредствата е сигнал, че трябва да се готвим за преструктуриране на средствата и промяната в кохезионната програма, грантовото финансиране все повече ще отстъпва място на финансовите инструменти. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в словото си пред Седмия дискусионен форум „Строителството през 2018 г. - перспективи и предизвикателства".

Участие вземат също министър Лиляна Павлова, както и кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект на столицата Здравко Здравков. Очаква се да дойде на форума и земеделският министър Румен Порожанов.

Разискваните теми са посветени на възможностите на строителния бранш в регионалното развитие, благоустройството, околната среда и транспорта, изпълнението и напредъкът по оперативните програми, големите транспортни проекти и др. Очакваме да чуем какви са предстоящите проекти в различни области на бранша, но отчитаме на годишна база 20.8% ръст за първото полугодие, надяваме се тази тенденция да продължи, каза в началото на форума инж. Николай Станков, председател на УС на Камарата на строителите в България.

Ще се отпускат нисколихвени кредити на общини,на компании, очаква се стартиране на Фонда за градско развитие, продължи министърът.

За пътната инфраструктура 2018 г. ще бъде критична, по-точно - „Струма" и "Хемус", през октомври тази година очаквам решението на колегите от министерството на околната среда за най-тежкия участък на АМ"Струма", каза Нанков. Той говори и за други обекти за рехабилитация и разширяване, предимно за Кресненското дефиле, очаква се виадуктите да са твърде високи, които ще бъдат като изпит за българския строителен бранш. През 2018 г. ще продължат работите по започнатите през 2017 г. пътни отсечки в райони в растеж, важни отсечки на второкласната и третокласната пътна мрежа,продължи министър Нанков. Ще завърши строителството, надявам се, и на околовръстния възел на столицата, добави той.

Следващата година ще започне и реалното възлагане на ВиК проекти с огромен ресурс от над 1.5 млрд.лв.,уточни министърът. И изрази надежда в успешната работа на бранша, с изпълнение на обектите при добро качество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай