Намаляват глобите за митнически нарушения

Санкциите за 11 литра алкохол без бандерол ще се налагат на място с фиш

Намаляват глобите за митнически нарушения | StandartNews.com

По-малки глоби ще се плащат за редица митнически нарушения. Фирма, която не внесе в срок дължимия акциз ще се наказва с имуществена санкция в размер от 200 до 2000 лв., а за същото нарушение гражданите ще плащат глоба от 100 до 1000 лв. Това гласят промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които са пуснати от Министерството на финансите за обществено обсъждане. В момента минималната глоба за плащане на дължимия акциз със закъснение е 500 лв. Но често тези глоби се обжалват в съда и той ги отменя, тъй като приема, че няколко дни закъснение е маловажно нарушение и глобата е твърде висока. Затова се предлага намаляване на санкциите. Който не подаде в срок акцизна декларация ще се наказва с имуществена санкция от 100 до 2000 лв. - за фирмите, и с глоба от 50 до 1000 лв. - за гражданите, гласят още промените. В момента минималната глоба за подаване на акцизна декларация след изтичане на срока също е 500 лв.

С промените в закона се цели и премахване на редица схеми за избягване плащането на акцизи. Например при проверки все по-често се забелязва тенденцията в данъчни складове митничарите да откриват големи количества излишъци, за които не може да бъде установено как са попаднали там и дали са произведени в данъчния склад, тъй като не са вписани в материалната отчетност. Затова се предлага да се въведат глоби за наличието на излишъци или липси в данъчните складове, които не са заведени в Дневника за складовата наличност. Лице, при което митничари установят излишъци на акцизни стоки, без да са отразени в материалната отчетност, ще се наказва със санкция в размер от 3000 до 20 000 лв. При повторно нарушение санкцията става от 5000 до 30 000 лв., гласят промените в закона. А ако митничарите установят липси на акцизни стоки, глобата ще бъде в размер на дължимия акциз за тях, но не по-малко от 500 лв.

Същевременно се дава по-голяма свобода при маловажни нарушения глобите да се налагат на място с фиш. Който държи, пренася, превозва или продава алкохол и цигари без бандерол, за които дължимият акциз е до 50 лв., ще бъде глобяван на място с фиш на стойност от 10 до 50 лв., предвиждат промените в закона. Така, ако ви хванат с 11 литра алкохол без бандерол глобата от 50 лв. ще може да се наложи веднага.

* * * * * *

С други промени в закона се дават по-големи права на Агенция "Митници" да се разпорежда с акцизни стоки като ги продава. В момента конфискувани акцизни стоки може само да бъдат унищожени, или дадени за преработка. Но често данъчните складове за производство на акцизни стоки отказват преработката им, тъй като това би нарушило производствения им процес. Дългото съхранение на някои акцизни стоки като например бензин води до промяна на физико-химичните му качества, както и до намаляване на обема им, което прави невъзможно да бъде продаден. Затова с промените в закона Агенция "Митници" ще може да продава конфискуваните при проверките горива. С друга промяна ще се даде възможност акцизни стоки да бъдат продавани преди приключване на производството по налагане на санкция и възможното обжалване на нарушението. Причината за това са големите разходи на Агенция "Митници" за съхранение на такива стоки. А получените суми от продажбата на стоките ще се внасят по депозитна сметка до приключване на всички процедури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай