18:00 ч.

04.12.17

1 мин.

0

1

0

Намаляваме разходите за купешки алкохол

от редактор |

Намаляваме разходите за купешки алкохол

България е сред държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-силен спад на разходите на домакинствата за алкохол, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. За 10 години – от 2006 до 2016 г., разходите на домакинствата за алкохол у нас намаляват с 0,5 процентни пункта до 1,6% от общите разходи на домакинствата. Това съвпада и със средното ниво на разходите в ЕС.


Най-силен спад на разходите на домакинствата за алкохол за периода е отчетен в Литва, макар че страната е на трето място в ЕС по дял на харчовете с 4,2% през 2016 г., показват данните на Евростат.


Лидер е Естония с дял от 5,6%, следвана от Латвия с 4,8%. Топ 10 се допълва от Полша, Чехия, Финландия, Унгария, Румъния, Словакия и Люксембург. Това обаче едва ли показва, че в тези държави пият повече отколкото у нас. Просто много българи пият домашно вино и лично приготвена от тях ракия.


На последно място в класацията е Испания с разходи на домакинствата за алкохол от 0,8% от общите разходи. Втора е Италия с 0,9%, а трета – Австрия с 1,3%. За периода от 10 години най-силен ръст на разходите за алкохол е отбелязан в Кипър и Чехия – съответно 0,4 процентни пункта до 2% през 2016 г. и 0,4 процентни пункта до 3,6%.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 16:27 · 05.12.2017
купешки алкохол????
мръсeн, гадeн, тъп сeлянин рeдактор - провинциалист
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент